Новини

Платні послуги у державних поліклініках: за що потрібно платити та хто встановлює ціни

У Національній службі охорони здоров’я України розповіли про послуги, які не входять до Програми медичних гарантій та є платними. Про це повідомляє в Telegram прес-служба відомства.

Перелік цих послуг затверджено відповідною постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року. Це може бути косметологія, масаж, зубне протезування.

Також послуги є платними, якщо пацієнт хоче отримати їх без направлення або медзаклад не має договору зі службою охорони здоров’я. Докладніше можна дізнатися, перейшовши за посиланням.

Крім того, послуги є платними у таких випадках:

  • якщо пацієнт вирішив пройти обстеження, здати аналізи або отримати консультацію у вузького спеціаліста без направлення лікаря за власним бажанням;
  • якщо приватна лікарня не надає тих медичних послуг, яких потребує пацієнт, за договором з НСЗУ;
  • якщо у лікарні є покращений сервіс, такий як окрема палата або покращене харчування.

Вартість платних послуг у комунальних медичних установах встановлює місцева влада. У свою чергу, медичні установи мають розмістити інформацію на своїх ресурсах – на сайті, у соцмережах та на інформаційних стендах у приміщенні лікарні. Оплата за послуги повинна проходити в касі за допомогою готівки або через термінал – пацієнту видається чек.

Якщо ж з пацієнта вимагали гроші, а послуги були безкоштовними та лікарня має договір із НСЗУ – можна поскаржитися. Докладніше можна дізнатися, перейшовши за посиланням.