Новини

Польща змінила правила для українських заробітчан

Польща змінила трудове законодавство для українських заробітчан. Ще наприкінці 2021-го польський сейм вніс поправки до законів та спростив трудовим мігрантам перебування та працевлаштування в країні.

Через велику кількість заробітчан насамперед страждає сама Україна. Проте, незважаючи на складну економічну ситуацію, кількість мігрантів у 2022-му не збільшиться. Про це пишуть Економічні новини.

Польща змінила правила для українських заробітчан
Президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник водночас наголошує, що українці, які їдуть працювати за кордон, намагаються заробити більше грошей у якомога коротший термін. Тому, ймовірно, багато хто віддав би перевагу роботі в Німеччині, де рівень зарплат ще вищий. Але там міграційна політика не така сприятлива.

Експерти погоджуються, що трудова міграція 2022-го може залишитися на тому ж рівні, що й 2021-го. Адже поки що передумов для її суттєвого зростання чи падіння – немає. “Якщо не почнеться масована агресія з боку РФ у бік нашої країни, то обсяги трудової міграції та міграції взагалі залишаться на тому ж рівні, що й раніше, – каже Воскобійник. – В Україні вже сформувався прошарок населення, від 13 до 16%, які залучені до трудової міграції. Більшість українців нікуди їхати не збираються”.

Як українці стають нелегалами?

Частина польських роботодавців зацікавлена у нелегальних працівниках. Це дає можливість платити їм менше мінімалки, при цьому порушувати права працівників та не сплачувати за них податки. Крім того, у разі отримання травми на роботі, хвороби тощо, нелегали фактично залишаються ні з чим.

Також нелегали часто стають жертвами шахрайства з боку несумлінних працедавців. Наприклад, після виконання роботи їхні послуги оплачують не в повному обсязі або не платять взагалі. Часто виявляється, що з обіцяної зарплати забирають витрати на транспорт, гуртожиток, зіпсовану продукцію тощо.

Українці стають нелегалами у двох випадках:

• коли свідомо вирішують скористатися туристичною візою та їдуть на три місяці до Польщі на роботу;
• коли стають жертвами обману роботодавця: запрошення отримують на одну роботу, а працюють на іншій.