Важливо Волинь Новини

Боротьба за спадщину Ігоря Єремеєва. Дружина загиблого бізнесмена розповіла свою версію

ісля смерті бізнесмена та політика Ігоря Єремеєва його спадкоємці – двоє дітей та вдова Тетяна Єремеєва – втратили вплив на активи групи «Континіум», включно з мережею автозаправок WOG. Вони не беруть участь у роботі компанії та не отримують жодних доходів. Як так сталося? В інтервʼю НВ Єремеєва розповіла свою версію подій. Forbes публікує головне з інтервʼю

з особистого архіву
з особистого архіву

У 2000 році засновник гурту «Континіум» Ігор Єремеєв запропонував Сергію Лагуру та Петру Димінському обʼєднатися. Саме тоді вони були акціонерами Дрогобицького нафтопереробного заводу, а «Континіум» якраз будував заправки WOG.

Влітку 2015 року Єремеєв упав з коня та отримав серйозну черепно-мозкову травму. У серпні він помер у лікарні. За два роки, у 2017-му, Димінський вийшов із капіталу «Континіуму», продавши свої акції партнерам.

WOG входить до трійки найбільших мереж АЗС в Україні за кількістю заправок, займаючи, за власною оцінкою, 10% нафтопродуктового ринку. У структурі групи 20 нафтобаз, понад 400 заправок, 245 WOG Market, 388 WOG Cafe. Виторг за 2020 рік – 24,5 млрд грн.

Засновники ключових юросіб компанії – Лагур, Степан Івахів та діти Єремеєва Софія та Роман, пише профільне видання «НафтоРинок». Івахів та Лагур володіють по 37,5%; Софії та Роману належить по 12,5% частки компанії. Навесні 2021 року Forbes оцінював статки кожної дитини в $80 млн, враховуючи їхню частку в «Континіумі».

Але, за словами Єремеєвої, діти не можуть вступити у спадок, не володіють своєю часткою і не отримують доходів. Усі їхні активи були незаконно передані у траст, підконтрольний колишнім бізнес-партнерам батька – Івахіву та Лагуру.

Forbes запросив інтервʼю із Івахівим та Лагуром, але поки не отримав відповіді.

Останніми роками сторони намагаються вирішити суперечку про спадщину в судах, але вже цього року частка дітей Єремеєва може бути продана без їхньої згоди. Наприкінці 2021 року Антимонопольний комітет України (АКУ) дав дозвіл Івахіву та Лагуру на придбання 25% акцій компанії «WOG Holding Limited». Частка кожного у компанії може досягти 50%.

Про траст на 360 років

Лагур та Івахів після смерті мого чоловіка передали активи у траст. Щоправда, за їхньою «легендою», траст був створений ще за життя Ігоря Єремеєва у 2014 році, і він сам нібито передав активи у траст на 360 років.

Бенефіціари трасту – наші діти, але право на управління, продаж активів, прибуток має керівник.

Першим керівником був нібито сам Єремеєв. У разі смерті він нібито заповів управління Лагуру; протектором мав стати Івахів. Через якийсь час Лагур передав право довірчого управління компанії Estera, що розташована на Британських Віргінських островах.

Вперше про траст ми дізналися у лютому 2016 року на зустрічі, де були присутні Лагур, Івахів та ексглава ЦВК України Тетяна Сліпачук. Сліпачук нібито засвідчила підписи Єремеєва та Лагура.

На рахунку трасту зовсім немає коштів – нуль. Хіба може бути, що за сім років траст нічого не заробив, доки українські компанії в ньому одержують прибуток.

Про втрату активів

Завдяки схемі довірчого управління відразу після смерті чоловіка – з вересня 2015 року – почалася передача активів компанії іншим юрособам. В цих компаніях спадкоємці Ігоря Єремеєва – вже не бенефіціари. Нам ніхто нічого не пояснював.

Колишні партнери чоловіка, використовуючи 85-річну матір, відкрили спадкову справу у підконтрольного ним нотаріуса, який раніше працював у групі компаній «Континіум». Це було зроблено заради однієї мети – невидачі нам «Свідоцтва про право на спадкування майна за кордоном».

Мій чоловік зареєстрував усі свої активи та компанії за кордоном. В Україні діяли від них дочірні компанії. Для остаточної перереєстрації цих зарубіжних компаній нам і потрібне свідотство. Але нотаріус не видає нам цього свідотства вже сім років. У червні 2021 року Верховний Суд визнав дії нотаріуса незаконними. На жаль, згідно із законом України «Про нотаріат», спадкоємці не можуть замінити її на іншого нотаріуса.

Для колишніх бізнес-партнерів ця ситуація є вигідною і дає можливість здійснювати різні маніпуляції з нашими активами – передавати акції компаній, міняти директорів, продавати активи. Усе це робиться у вигляді «управління трастом».

Про роль Ігоря Коломойського та Ігоря Палиці

Аналізуючи копію трастового договору, ми зрозуміли, що відбулася рейдерська схема захоплення спадкового майна і нам потрібен розголос. Я звернулася по інформаційну підтримку до групи інформаційного холдингу, наближеного до структур голови партії «За майбутнє» Ігоря Палиці. Мені допомогли зняти фільм про цю ситуацію та показати його у прайм-тайм на «1+1» на всю Україну.

Ми багато публікувалися не лише у місцевих, волинських, а й у київських виданнях. Це уповільнило активність опонентів у переоформленні активів, активізувало слідчі дії та дозволило залучити людей, готових свідчити, що Єремеєв за життя не створював траст.

2016 року Івахів був наближеним до групи тодішнього президента Петра Порошенка. А у Палиці тоді був конфлікт із Порошенком. Тому така підтримка була вигідна обом сторонам. Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах навесні 2019 року, Івахів та Палиця стали союзниками та партнерами. Підтримка припинилася.

Розмови про продаж активів Коломойському чи Палиці ніколи не було.

Про судовий процес

Ми розпочали судовий процес на Британських Віргінських островах, щоб визнати траст недійсним та скасувати його. Поки йде суд, Estera відсторонена від управління трастом.

Ми вважаємо, що трастовий договір був сфальшований, щоб взяти контроль над активами колишнього партнера. Траст не був заповідальним і не зрозуміло, як перехід активів Лагуру та Івахіву пройшов процедуру спадкування? Це мають зʼясовувати суд та слідчі в Україні.

Нам надали копію трастового договору без будь-яких «живих» підписів. Оригінал договору досі не наданий ні нам, ні іноземним компаніям. Він також не був наданий українським слідчим та до суду Британських Віргінських островів для проведення експертизи.

Ми проаналізували копію договору з юристами у Великій Британії, що спеціалізуються на трастах. Вони зробили висновок, що це виглядає, як нашвидкуруч створений документ з величезною кількістю помилок.

У лютому 2022 року ми підемо на засідання, на якому сторони мають надати список доказів.

Про рішення АМКУ

Ми надавали тимчасовому керівнику траста свої заперечення щодо продажу активів. Нам невідомо, які документи було подано до АМКУ.

Ми робимо все можливе, щоб заблокувати цей продаж, пояснюючи, що триває судова суперечка і така угода може бути скасована у майбутньому. Тим більше, що наказом суду на Британських Віргінських островах накладено заборону на продаж активів трасту відповідачам – Лагуру та Івахіву.

Про долю Димінського

Згідно з акціонерною угодою від 2013 року, право першочергового викупу акцій належить усім акціонерам. Але створивши юридичну схему як траст, інші партнери позбавили спадкоємців Ігоря Єремеєва права першочергового викупу частки Димінського. Тому до нас не зверталися, і частку викупили Лагур та Івахів. Це порушує акціонерну угоду, суд буде розбиратися.

Про стосунки з Лагуром та Івахівим

Ми не спілкуємося з Лагуром та Івахівим. Востаннє ми говорили про врегулювання судового процесу. Тоді зʼясувалося, що юридично припинити траст різними домовленостями та комерційними угодами неможливо. Ось ми і продовжуємо судитися.