Новини

У МОЗ назвали п’ять правил безпечного купання на Водохреще

Міністерство охорони здоров’я опублікувало для українців п’ять правил безпечного купання у крижаній воді на Водохреще.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ.

“Купання у крижаній воді на Водохреща – поширена традиція, отже вже зранку це робитимуть тисячі українців по всій країні. Про що варто пам’ятати, занурюючись в ополонку, і чи всім це варто робити – читайте 5 порад нижче”, – йдеться у повідомленні.

Правило перше. Пірнайте за умови, якщо ви загартовувалися заздалегідь, адже різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття. Занурення у холодну воду може викликати запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмію, зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини.

Правило друге. Перед заходом у воду зробити інтенсивну розминку. Не пірнати різко, а вмити обличчя, обтерти груди, живіт, спину і лише після цього занурюватися по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму.

Перебувати в крижаній воді можна 3-5 секунд.

Правило третє. Відмовтеся від “зігрівання” алкогольними напоями. Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це збільшує тепловіддачу, тому тіло дуже швидко втрачатиме тепло.

Варто відмовитися від паління, адже воно порушує кровообіг і прискорює охолодження.

Правило четверте. Після купання відразу слід одягнути теплий сухий одяг. Одяг має бути просторим, зручним, із мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.

Правило п’яте. Пірнати в ополонку можна лише в тому разі, якщо ви повністю здорові. А ще, бажано, перед пірнанням порадитись з сімейним лікарем.

Не можна пірнати в ополонку, якщо маєте:

  • запальні процеси носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити), симптоми застуди;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • хвороби центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит);
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити);
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз);
  • хвороби органів зору (глаукома, кон’юнктивіт);
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень – активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема);
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит);
  • шкірно-венеричні захворювання;
  • наявність великих післяопікових рубців.
  • Також від занурення варто відмовитися вагітним та дітям до шести років. Старші діти можуть купатися лише під наглядом дорослих.

Купатися можна лише в спеціально обладнаних місцях із перевіреним дном.

У МОЗ також застерігають, що занурення в крижану воду жодним чином не допоможе зміцнити імунітет до COVID-19. У час пандемії відвідувати масові скупчення людей – означає наражати себе на небезпеку інфікуватись, тому варто дотримуватись всіх протиепідемічних правил.