Новини

Кому з українців не зарахують навчання у ВНЗ до страхового стажу

Під час виходу на пенсію багатьох цікавить запитання: чи входить навчання у виші в страховий стаж та в якому випадку ці роки будуть зараховуватися? Відповіді шукайте в матеріалі ТСН.ua.

Як повідомляє Пенсійний фонд України, якщо у вас є нестача страхового стажу для отримання пенсії, то частково цю проблему можна вирішити за рахунок років, коли ви навчалися у ВНЗ та спеціальних навчальних закладах (училище, курси підвищення кваліфікації, курси з підготовки кадрів, аспірантура, докторантура, ординатура). Але тут є свої нюанси.

Під час оформлення пенсії в страховий стаж будуть зараховувати роки навчання на денному відділенні у виші за період до 1 січня 2004 року. Для підтвердження факту навчання в ці роки в Пенсійний фонд потрібно пред’явити диплом або свідоцтва, посвідчення та інші документи, видані на підставі архівних даних.

Якщо ж претендент на виплату пенсій навчався вже після 1 січня 2004 року, страховий стаж для пенсії враховують лише в одному випадку: якщо в цей період людина сама за себе платила єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Якщо ЄСВ не сплачувався, страховий стаж прийдеться докупити.