Новини

Водіїв чекають штрафи за літню гуму та обов’язкова їзда із світлом

В Україні хочуть запровадити чергові нововведення для водіїв. Кабінет Міністрів запропонував на законодавчому рівні прописати обов’язкову заміну літної гуми на зимову, а також пересування з увімкненими фарами у будь-яку пору року та час доби.

Про це повідомляє 24 канал передає Молодий Буковинець.

Навіщо потрібні ці нововведення, чи можуть вони змінити ситуацію на дорогах країни та як хочуть карати водіїв у разі порушень?

Що пропонують змінити

У постанові Кабміну йдеться, що на всіх механічних транспортних засобах під час руху повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар. Наразі діє норма, згідно з якою з 1 жовтня по 1 травня мають бути ввімкнені ходові вогні (ДХВ) лише поза населеними пунктами.

У пояснювальній записці до постанови сказано, що вказана норма не відповідає основному призначенню ДХВ – використання для підвищення видимості автівки під час руху в денний час незалежно від погодних умов та місцезнаходження. Крім того, практика постійного застосування ДХВ позитивно зарекомендувала себе в низці європейських країн.

“За результатами дослідження Європейського дослідницького інституту безпеки дорожнього руху (SWOV), завдяки використанню ДХВ (ближнього світла фар) кількість дорожньо-транспортних пригод у світлу пору доби (із залученням двох та більше учасників дорожнього руху) скоротилася на 10 – 15%”, – зазначено у записці.

Ще одна норма, яка з’явилася у постанові, стосується заміни шин.

“В період з 1 жовтня по 31 березня ТЗ, обладнаного літніми шинами, дозволить підвищити рівень відповідальності водіїв, а також застосовувати за це порушення адміністративну відповідальність, передбачену частиною першою статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – мовиться в поясненні.

Нагадаємо, штраф, який встановлює ця стаття, складає 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 340 гривень. Постанову оприлюднили 20 грудня 2021 року і наразі тривають громадські обговорення.

Що кажуть експерти

Андрій Стеценко, адвокат, радник юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS, впевнений, що дуже важливо на законодавчому рівні врегулювати питання сезонної заміни гуми. Україна розташовується у такій природній широті, що в нас дуже добре та характерно проявляються природні умови, а саме літо та зима. Але зараз немає будь-якого чіткого законопроєкту, який би врегульовував обов’язкову заміну гуми.