Парові пампушки поширені серед жителів сіл Світязь, Смоляри-Світязькі, Підманево, Омеляне.Вік цієї світязької страви – понад 100 років.
Рецептом від своєї бабусі поділилася у фейсбук Марія Ханзерук.
Рецепт пампушок передають в родині від покоління до покоління.
«Парові пампушки – це традиційна страва в моїй родині на Василя, Щедрий вечір, Старий новий рік, Василевий вечір, Святого Василя. Саме ж так називають свято з 13 на 14 січня, яке здавна відзначається народними гуляннями та щедруваннями», – розповідає Марія.
- 1 стакан муки;
- 1 стакан води;
- 1 щіпка солі;
- 70-100 г дріжджів;
Приготування:
Суміш муки, води та солі добре розмішати та залишити на 2 години, щоб закисло. Опісля, додати дріжджі й замісити тісто не дуже туго, щоб не «забити» його борошном. Готове тісто для парових пампушок залишити в теплому місці без протягів, щоб воно добре вистоялося і «підійшло».
Після цього, підготувати каструлю з водою, а на верх, замість кришки, прикріпити обруч з натягнутою марлею, на якій будуть готуватись пампушки. Обруч з марлею обов’язково змастити олією. Як тільки тісто «підійшло», змастити руки також олією і викласти тісто маленькими формами на марлю поверх киплячої води. Накрити високою посудиною і варити на пару 10 хвилин.
Для того, щоб пампушки вийшли пухкішими, варити воду можна разом з картоплею на картопляному пару.