Волинь Новини

Керівник «Волиньприродресурсу» спростовує інформацію про приватизацію підприємства

У грудні 2021 депутати Волинської облради прийняли рішення змінити форму управління підприємства «Волиньприродресурс» – з комунального на приватне акціонерне товариство. При тому власником підприємства лишається облрада.

Про це пише 12 канал. 

На сайті видання «Наші гроші» 5 січня з’явився матеріал про те, що підприємство нібито готують «під приватного інвестора». До того ж свої права нібито вже заявив на це ТОВ «Завод «Ізумруд». Однак ця інформація – фейк, переконує директор КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

«Дуже сумно, що «експерти», які готували цей матеріал, не мають нічого спільного з юриспруденцією. Принаймні, прочитали б перед написанням такої маячні Закон України «Про акціонерні товариства». Про замовність свідчить і те, що до журналістики ці автори, схоже, не мають жодного відношення, бо інакше мали б дотримуватись стандартів та Кодексу етики українського журналіста та звернутись хоча б за коментарем до підприємства, про яке взялися писати», – пише директор КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.

Він наголошує, що при перетворенні шляхом реорганізації з комунального підприємства в акціонерне товариство змінюється лише організаційно-правова форма. При перетворенні власник в особі Волинської обласної ради не змінюється.

Також за словами Капустюка, в рішенні обласної ради зазначили, що комунальне підприємство перетворюється в акціонерне товариство у формі приватного акціонерного товариства, а це означає перетворення в закрите акціонерне товариство, що унеможливлює появу будь-якого співвласника, окрім існуючого.

«Акції приватного акціонерного товариства не перебувають в обігу, що унеможливлює їх купівлю будь-ким, а отже, закріплює одноособову власність за Волинською обласною радою. Жодних звернень від ТОВ «Завод «Ізумруд» до комісії з реорганізації щодо боргу комунального підприємства не пред`явлено, це є черговою брехнею, більше того не існує боргу перед ТОВ «Завод «Ізумруд», а є лише поточні фінансові зобов’язання, які комунальне підприємство виконує», – наголошує директор підприємства.

Він зауважив, що кредитор не впливає на діяльність підприємства, бо воно не ліквідовується, а перетворюється з однієї форми в іншу. За останні роки, каже, сотні державних підприємств перетворились у ПАТ, залишившись при цьому на 100% у власності держави.

«У будь-якого фейкового матеріалу завжди є замовник та конкретна ціль, коли розганяють такі матеріали, тому спробуймо знайти його разом. Дуже сумнівним є така прискіплива увага до рішення обласної ради, яке пройшло майже два тижні тому, бо аналогічні рішення щодо реорганізації приймає кожна обласна рада та уряд десятками. А тепер подивимось на назву статті та як подали матеріал: «Друг Зеленського, Коломойського та Палиці проявився у бурштиновому бізнесі на мільярд» – отже, основний удар був націлений саме на президента. Я впевнений, що Володимиру Зеленському точно немає жодного діла до рішень будь-якої ради щодо їх підприємств.

Я знав лише одного експрезидента, якого особисто цікавило КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради, на яке було натравлено усі правоохоронні органи для того, аби анулювати спеціальні дозволи, проводились обшуки, стеження і так далі.  Головне – все це після того, як він одержав відмову в отриманні контролю над комунальним підприємством, яке він сприймав не як підприємство для одержання прибутку для області, а як негативний приклад, яким могли скористатись інші області, а у разі його успішної роботи боявся політичних дивідендів для своїх опонентів.
І наостанок про ціль вибору яскравої назви: напевно, щоб відволікти увагу громадськості від свого переховування від українського правосуддя й було запущено цей фейковий скандал», – йдеться у дописі Анатолія Капустюка.