Волинь Новини

На Волині судили нездорову жінку, яка кидається на перехожих

Мама постраждалої дівчинки Валентина Лукаш у судовому порядку добилася примусового лікування для жінки, яка безпричинно побила її неповнолітню доньку на вулиці міста.

30 листопада відповідну ухвалу виніс Рожищенський районний суд, передає Район.Рожище.

Нагадаємо, підсудна безпричинно проявляла агресію до інших людей, часто до дітей. Її визнавали неосудною.

2 червня близько 16 години, перебуваючи в місті Рожище на перехресті вулиць Омелька Степанюка та Пушкіна, підсудна напала на неповнолітню дівчину.

Вона шарпала дитину за волосся, повалила її на землю та била по голові. Чим спричинила їй тілесні ушкодження, які згідно з висновком експерта належать до категорії легких тілесних ушкоджень.

Допитана у судовому засіданні обвинувачена свою вину в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні не визнала. Вона сказала, що декілька разів несильно вдарила іншу дівчинку, але не потерпілу, оскільки ця дівчинка з батьками побила вікна у її квартирі.

Незважаючи на невизнання своєї вини обвинуваченою, її вину підтвердили зібраними та дослідженими в судовому засіданні доказами, зокрема:

  • показами, даними в судовому засіданні потерпілою;
  • показаннями свідки;
  • протоколом про прийняття заяви про кримінальне правопорушення;
  • висновком експерта;
  • протоколом проведення слідчого експерименту;
  • протоколами пред’явлення особи для впізнання за фотознімками.

«Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру», – зазначають в ухвалі суду.

У справі присутні обґрунтовані висновки експертів-психіатрів про те, що особа страждає на психічну хворобу чи має інший психічний розлад, які зумовлюють її неосудність або обмежену осудність і викликають потребу в застосуванні щодо неї таких заходів.

Прокурор у судовому засіданні заявив клопотання про застосування щодо обвинуваченої примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу охорони здоров’я з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом в примусовому порядку.

Учасники справи не заперечили проти задоволення клопотання прокурора. Захисник обвинуваченої не заперечив частково. Він наполягав на примусових заходах у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги.

Зі змісту висновку судово-психіатричного експерта вбачається, що підсудна страждає на хронічне психічне захворювання, котре позбавляє її здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними. Внаслідок цього вона може бути визнана неосудною та потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом.

Суд ухвалив застосувати до жінки примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу охорони здоров’я з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом в примусовому порядку.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, тобто через 30 днів. Однак 22 грудня апеляційну скаргу таки подали. Її розглядатимуть у судовому порядку.