Новини

Собака, який потрапив у ДТП, разом із дітьми читає книжки: зворушлива історія

Аліса – незвична собака. Як стало відомо, пів року тому її збила машина, вона пережила дві операції, а тепер вона допомагає дітям подолати страх і читає разом із ними книжки у бібліотеці.

Про це йдеться у публікації “МБ”.

Антоніна Гошовська виховує собаку для каністерапії і каже, що не кожна собака після такої історії пішла би до людей.

Гроші на лікування збирали волонтери

“Улітку біля клубу на Рогізній збили собаку. Директорка клубу мала мої контакти і подзвонила, бо не знала, що робити. Собака лежав на дорозі, не рухався. Я попросила, щоби тварину відвезли у ветеринарну клініку. Виявилося, що у неї розтрощено стегно у двох місцях. Господаря не знайшли. Тож на лікування волонтери збирали гроші. Собаку прооперували та встановили спеціальні спиці для відновлення кістки. Потрібно було два місяці доглядати за нею. Ветеринар сказав, що собаці приблизно п’ять місяців. Я взяла тваринку до себе на перетримку, а далі планувала шукати господаря”, – розповідає Антоніна Гошовська.

Собака виявився дуже розумною і слухняною.

“До мене приходила знайома з п’ятирічною донькою Анечкою. Дівчинка дуже боялася собак, бо на неї якось накинувся пес. Але дівчинка дуже любила гратися “у лікарню”. І ми вирішили подолати її страх. Просили, щоби Аня доглядала за безпомічним песиком і допомагала обробляти ці спиці. Дівчинка приходила щодня і допомагала мені. Так поступово Аня почала звикати до собак і переборола свій страх”, – згадує Антоніна.

Із тваринкою гралися діти, і їй це подобалося, незважаючи на те, що у неї були конструкції у лапі.

“Собака сама носила м’ячик дітям і клала до рук, а вони були від цього у захваті. Діти назвали собаку Алісою, так ця кличка за нею і закріпилася. А я зрозуміла, що Алісу можна використовувати для каністерапії”, – каже Антоніна.

Читають книжки про собак і вчать із ними поводитися

У Аліси є бажання контактувати з дітьми, і тепер Антоніна ходить із нею у дитячу бібліотеку раз на місяць та читають разом із дітьми книжки.

“Аліса дуже гарно реагує на дітей. Ми якось були у бібліотеці, там було 12 дітей. Всі хотіли її погладити, тоді вона такої кількості дітей трохи злякалася. А загалом Аліса дуже гарно грається. Ми в бібліотеці працюємо майже 40 хвилин, і я помітила, що вона часто обирає найбільш закритих дітей. Навчили Алісу вітатися. Коли приходимо в бібліотеку, пропоную дітям привітатися із собакою трьома способами: вона може дати лапку, може торкнутися носом долоньки або виконати команду”, – хвалить собаку Антоніна.

Усі діти дуже позитивно реагують на такі читання.

“Є діти, які бояться собак, то на заняттях ми пропонуємо їм обгородитися стільцями, але до кінця ці діти граються із собакою так само, як інші. Діти вчаться, як правильно поводитися з тваринами. Ми підбираємо відповідні книжки про собак, щоб діти зрозуміли, що це відповідальність, що це не просто іграшка”, – пояснює Антоніна.

Через два роки собака Аліса складе іспит і зможе стати справжнім каністерапевтом.

“Я її не змушую ні до чого. Головне, щоби вона далі хотіла комунікувати. Аліса абсолютно не агресивна, їй подобається гратися з дітьми, і вона вже багатьом допомогла подолати страх”, – каже Антоніна.