Волинь Новини

Медикаментозний сон: поради луцького лікаря

Седація – зниження подразливості чи збудження шляхом застосування спеціальних медикаментів, щоб полегшити стоматологічне лікування. Що таке медикаментозний сон, коли варто робити цю процедуру та які можливі наслідки після седації?

«Таблоїд Волині» завітав у луцьку сімейну стоматологію «Свята Аполонія» і дізнався в лікаря Павла Ковальчука все про цю процедуру.

Коли варто лікувати зуби під час медикаментозного сну?

Це варто робити, якщо у дитини є негативний попередній досвід, вона налякана. Також є певні фактори для проведення цієї процедури – певні особливості діток: вади, підвищений блювотний рефлекс, страх шумів, світла і тому подібне. Якщо у дитячій ротовій порожнині відбувається запальний процес та потрібно видалити зубчики, а вона до такого не готова, тоді на допомогу йде седація. Це – велика перевага, бо якщо не вдасться налагодити контакт, то дитину не потрібно тримати, а можна провести всі процедури спокійно і легко як для лікарів, так і для пацієнта.

Відповідно, ця процедура допомагає побороти цей стрес, бо дитину злякати дуже легко, а от вивести з цього стану – доволі тяжко.

 

 

 

Як відбувається ця процедура?

Дитина приходить на консультацію та огляд, лікарні намагаться налагодити з нею контакт. Далі ми складаємо подальший план лікування, проводимо бесіду з батьками і розповідаємо більше про процедуру.

Більшість дітей не хвилюються перед інгаляцією, оскільки вважають, що так вони надувають кульку. Діти дихають і занурюються в поверхневий сон, щоб лікарі змогли приступити до роботи. Дитина розслаблена, спить, а зуби в цей момент лікують професіонали.

Це набагато спрощує та пришвидшує процес лікування: якщо раніше на прийом витрачали приблизно годину, то під час седації зуби можна полікувати за лічені хвилини.

 

 

 

Тривалість

Процедура триває по-різному, але є певні норми, яких ми дотримуємося: не перевищуємо чотири години лікування. Ми можемо це робити аж кілька годин, щоб не розділяти лікування на кілька візитів, але це все – дуже індивідуально.

Після закінчення процедури маленький пацієнт сонний, може бути легше запаморочення, але через годину-дві він бігатиме та гратиметься, ніби нічого не сталося.

 

 

 

Правила

Перед седацією потрібно здати загальний аналіз крові і аналіз на тромбоцити. Обов’язкова умова проведення процедури – це те, що дитина повністю здорова: немає розладів шлунку чи вірусних захворювань.

Шкоди для здоров’я від седації немає: всі препарати надійні, безпечні для дитини та мають коротку дію і швидко виводяться з організму.

 

 

 

 

 

 

 

2