Новини

День святого Миколая: що категорично не можна робити 19 грудня

Щороку 19 грудня православні християни відзначають День святого Миколая. «Апостроф» зробив підбірку основних заборон, щоб правильно провести цей день.

За традицією, у цей день допомагають всім, хто цього потребує, дарують подарунки та роздають милостиню. З особливим нетерпінням цього дня чекають діти – слухняні в цей знаходять під подушкою подарунки і ласощі, а неслухняні – різки. Проте існує багато й заборон, пов’язаних із Днем святого Миколая.

У давнину у день святого Миколая було небажаним, щоб хто-небудь, окрім господаря, першим перейшов подвір’я. Вважалося, що родину в такому разі спіткають нещастя, аж до втрати господаря. Тож, він мав цього дня вранці рано обійти все господарство, примовляючи: «Дай, Боже, добрий день, щоб вся худоба здорова була, та я з тобою ще й зі своєю дружиною». Тоді як родина мала чекати його вдома під кожухами.

Також цього дня, за народними звичаями, заборонено займатися ремонтом, шити, або ж прати. Це вважається гріхом.

Цього дня не можна відмовляти жебракам та нужденним, всім, хто потребує допомоги. Інакше – на сім’ю чекатимуть злидні та поневіряння.

Не дозволяється, щоб будинок був неприбраний.

Заборонено цього дня сваритися та лихословити.

Оскільки День святого Миколая припадає на Різдвяний піст, то заборонено їсти м’ясо, яйця та пити молоко. На столі бажані рибні страви і морепродукти.

У церковні свята не можна і стригти волосся.

Не можна просити грошей у борг, щоб не відібрати удачу у друзів. Цього дня бажано роздати свої борги, щоб не втратити фінансовий успіх у новому році.