Волинь Новини

Чи можуть волиняни перевести “тисячу Зеленського” у готівку?

В Україні стартували тестові виплати по 1000 грн тим, хто пройшов повний курс вакцинації та отримав зелений сертифікат в «Дії». Частина українців, які відповідають вимогам і оформили спеціальну карту для виплат, вже отримали «вовину тисячу». А деякі навіть знайшли спосіб її перевести в готівку.

Про це пише Волинь24 із посиланням на Dev.

Схема з кінотеатром

Винахідливі українці придумали схему обнала з кінотеатрами: купуєте квитки за державні гроші, потім здаєте їх назад і отримуєте готівку.

Чи можливо перевести у готівку «тисячу Зеленського»: лайфхаки від українців

Правда, ніяких скріншотів або чеків за банківськими операціями коментатор не надав. Як відомо, квитки в кіно, куплені онлайн, повертаються таким же способом. І гроші приходять на ту карту, з якої їх купили — у цьому випадку це карта для «вакцинаторської» виплати. Якщо оплатили карткою на касі — гроші повертаються способом прикладання пей пасу (карти/телефону) до термінала. Ось і все.

До того ж на лендінгу-інструкції з отримання «вакцинаторської» тисячі указано, що в разі повернення покупки (яка може бути зроблена тільки карткою), гроші повернуться на спецкарту. І їх знову можна буде витратити на щось з доступних розваг — квитки в кіно, театр, абонементи в спортзал, транспорт або книги.

Ще лайфхак, який міг спрацювати

Обов’язкова умова для отримання «вовиної тисячі» — зелений сертифікат в «Дії». Але він є не тільки у вакцинованих, а й у тих, хто перехворів коронавірусом і отримав довідку. Вони повністю ідентичні. Тому напрошується ідея: а що, якщо запросити виплату з сертифікатом про одужання?

Наш журналіст спробував провернути такий трюк — але нічого не вийшло. В «Дії» просто не з’явилося такої кнопки, а також висіло повідомлення «сертифікат про вакцинацію не знайдено». Адже система розрізняє ці документи не за зовнішнім виглядом, а за кодом.

Скільки карт вже відкрили

Першим таку послугу почав пропонувати Monobank — ще з 9 грудня. У цьому банку свої «вакцинаторські» карти отримали вже 1,3 млн клієнтів. До слова, відкрити карту можуть навіть ще не вакциновані люди — на майбутнє.

З 16 грудня держава в бета-режимі почала виплачувати гроші вакцинованим українцям. І за добу Monobank вже обробив заявок на понад півмільярда гривень, повідомив у Telegram-каналі Олег Гороховський.

«Обробили всі виплати, які накопичилися в період тестування виплат в Дії (~576 млн. грн.) і перейшли в режим онлайн. Тепер платимо моментально після заявки на виплату».

Інші банки-партнери програми (А-Банк, Альфа Банк, Укргазбанк) поки не відзвітували. У повноцінному режимі програма держвиплат стартує 19 грудня.

Скільки зароблять банки

Як відомо, в ціні кожного товару, що продається в Україні, закладено від 1,5% до 3% банківської комісії, яку рітейлери платять банкам по оплаті карткою.

Журналісти видання поцікавилися у Гороховського, скільки заробить Mono за обслуговування ковідних грошей. За його словами — небагато.

Не поспішайте витрачати

Попереджає Monobank, який готує для вакцинованих клієнтів спецпропозиції.

«Коли отримаєте гроші не поспішайте їх витрачати, ми надішлемо вам у виписку пропозиції від наших партнерів і ви зможете витратити їх повністю і з приємними знижками (для цього потрібно оновити версію програми)».

Зараз банк пропонує такі пакети від компаній-партнерів, і обіцяє з часом додати більше.

Планета Кіно

4 сертифікати на знижку в Планета Кіно номіналом 250 грн, кожен + 4 будь-яких попкорну. Якщо квиток коштує 125 грн, то на ці сертифікати можна купити 8 квитків.

SportLife

Сертифікат на 2000 грн для оплати будь-якого абонемента в мережі SportLife. Ціна 1000 грн.

Соnсert.UА

Сертифікат Соnсеrt.иа на 1000 грн. Діє 1 рік на всі події. Тут немає знижки, але зате ці кошти не згорять через 4 місяці.