Волинь Новини

Не Гнідавський і не Вілія: звідки білий осад на авто у Луцьку?

Луцька міська рада звернулася до Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області з проханням провести лабораторні дослідження якості повітря у зв’язку зі скаргами містян, що мешкають у районах ЛПЗ та Вересневе, на білі домішки в повітрі. Осад, який у результаті залишається на поверхні автомобілів, не можна вивести власноруч чи відмити на автомийках, – пише ІА Волинські новини.

Тому міськрада скерувала лист Держпродспоживслужбі з проханням перевірити якість повітря в межах санітарно-захисних зон ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Вілія-продукт», викиди яких могли би провокувати появу білого пилу в мікрорайонах ЛПЗ та Вересневе, адже ці підприємства розташовані неподалік.

Як ідеться у відповіді Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, задля з’ясування усіх обставин на адресу керівників згаданих підприємств було надіслано запити щодо надання підтверджувальних матеріалів щодо контролю якості атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони об’єктів і на території найближчої забудови.

«Згідно з представленими результатами лабораторних досліджень, вміст забруднювальних речовин в атмосферному повітрі відповідає вимогам санітарних норм», – вказано в тексті.

Додатково Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області 26 листопада провело лабораторно-інструментальне дослідження атмосферного повітря на вміст забруднювальних речовин: пил, ангідрид сірчистий, азоту діоксид, вуглецю оксид, вуглецю діоксид. Під час роботи цукрового заводу та «Вілії» спеціалісти Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали шість проб повітря біля житлових будинків №2, 18 на вулиці Ранкова, №8, 11 на вулиці Корольова, поблизу школи №16 та дитсадку №8.

«Виявлені максимально разові концентрації забруднювальних речовин в атмосферному повітрі відповідають значенням гігієнічних регламентів гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України», – резюмують у Держпродспоживслужбі.