Новини

У Польщі помер лікар з України: працював на будівництві, щоб утримувати родину

У Польщі несподівано помер 40-річний громадянин України Олег Самков. Чоловік був родом із Рівненської області, де працював дитячим оториноларингологом (ЛОР). Батьки маленьких пацієнтів поважали лікаря за професіоналізм та людські якості. Однак йому довелося залишити улюблену роботу через низьку зарплату і поїхати до сусідньої країни, щоб гідно утримувати сім’ю.

До того, як виїхати до Польщі, Самков встиг попрацювати на будівництві в Швеції та Естонії. Вдома в нього залишилися дружина та двоє дітей.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Був лікарем від Бога

Звістка про раптову смерть Олега Самкова вразила не лише рідних та друзів. Батьки його маленьких пацієнтів пишуть у соцмережах, що були засмучені тим, що він звільнився, а тепер шоковані тим, що чоловіка не стало.

“Це був лікар від Бога. Саме завдяки йому мої діти не бояться лікарів. Вони з радістю приходили до нього на прийом, показували свої носики, проходили всі процедури. Мені дуже шкода. Він не міг отримувати в нас в Україні гідну зарплату, змушений був поїхати, чому його не втримали в лікарні?” – каже мама його маленьких пацієнтів Олена Городецька.

Олег Самков, дитячий лікар

Батьки дітей пишуть, що чоловік був чесним, порядним професійним лікарем. Його однокурсники з Буковинського державного медичного університету зазначають, що Олег Петрович був веселим, з добрим серцем і завжди намагався нікого не образити.

Останнім часом чоловік працював у Польщі на будівництві. Він помер уночі з 26 на 27 листопада. Просто ліг спати, а вранці не прокинувся. За словами знайомої родини, попередня версія смерті – відрив тромбу.

Але остаточний діагноз назвуть уже після розтину та експертизи.

Українці продовжують їхати на роботу до Польщі.
Українці пишуть відгуки про лікаря
Українці пишуть відгуки про лікаря
Українці пишуть відгуки про лікаря
Українці пишуть відгуки про лікаря
Українці пишуть відгуки про лікаря

Працював на будівництві в Швеції, Естонії, Польщі.

Олег Самков із рідної дитячої лікарні у Рівному звільнився приблизно два роки тому. Він ухвалив таке рішення через низьку зарплату.

“У нього двоє дітей. Молодша донька пішла до першого класу, старший син чи то в 7-му, чи то у 8-му класі. На жаль, старший син у нього хворий, тому потрібні гроші на лікування. Вижити на нашу зарплату в 5-7 тисяч неможливо“, – каже головний лікар цього медичного закладу Микола Надейко.

За його словами, спочатку Олег працював у Швеції, потім в Естонії. Влаштуватися лікарем у Польщі він одразу не міг. Два роки тому в Польщі ще не було спрощених умов для українських медиків.

Тому треба було легалізувати диплом, проходити навчання та складати іспити. На це пішов би цілий рік, як не більше, та й чималі кошти. Самков не міг собі цього дозволити, адже йому треба було відразу заробляти гроші.

Польща найбільш популярна серед українських заробітчан.

“Ми бачилися з ним рік тому, розмовляли. Я кликав його назад. Він тоді запитав: “А дві тисячі євро будете мені платити?” Я кажу: “Максимум, що можу зробити – тисячу євро, і то це треба постаратися”. Це потрібно платити премії, відсотки за навантаження, дати півтори ставки. Це дуже складно у нас зробити”, – пояснює Надейко.

Самков не погодився і продовжував їздити на заробітки, продовжував працювати різноробом. “Телефонували його друзі звідти, говорили, що дуже його поважали, знали, що він лікар. Він їм і масаж робив, і уколи, якщо треба. Він нікому не відмовляв. Але вижити на зарплату лікаря тут у нас в Україні він не міг”. У нього син серйозно хворий. Не знаю, як зараз вони житимуть, ще є літні батьки. Зараз люди збирають гроші, щоб перевезти Олегове тіло в рідне село і поховати”, – плаче знайома сім’ї.

Допомогти сім’ї лікаря можна, переказавши гроші на карту:

  • Райффайзен Банк Аваль: 5375 9800 6013 2429
  • ПриватБанк: 5168 7573 5803 3654

Самкова Катерина, дружина Олега Самкова.