Новини

Назвали головний симптом нового штаму коронавірусу Омікрон

У людей, які захворіли на коронавірус нового штаму Омікрон (B.1.1.529), проявляються незвичайні, але легкі симптоми. За здорових і вакцинованих пацієнтів медики ще більш-менш упевнені, а ось те, як він може нашкодити людям похилого віку, викликає у них стурбованість.

Про це пише Обозрєватєль.

Про це заявила південноафриканська лікарка Анжеліка Кутзі, яка першою попередила про інфікованих із новою мутацією. Особливості перебігу захворювання медикиня описала в коментарі The Telegraph.

Зазначається, що докторка Кутзі – лікарка загальної практики, яка очолює Південноафриканську медичну асоціацію і водночас керує своєю приватною клінікою. Вперше можливість поширення нового варіанту COVID-19 вона запідозрила на початку листопада. Тоді пацієнти її лікарні в столиці ПАР Преторії почали приходити із симптомами коронавірусу, які “не мали безпосереднього сенсу”.

За словами медикині, серед них були молоді люди різного походження та етнічної приналежності, які скаржилися на сильну стомлюваність. А також шестирічна дитина з дуже високою частотою пульсу. Разом із тим ніхто не мав втрати відчуття смаку чи нюху.

“Їхні симптоми настільки відрізнялися і були такими легкими порівняно з тими, що я лікувала раніше”, – зізналася Кутзі.

Лікарка із ПАР Анжеліка Кутзі висловила стурбованість, що штам Омікрон може сильніше вражати літніх людей

Вже 18 листопада, коли четверо членів однієї сім’ї дали позитивний результат на COVID-19 “з повним виснаженням”, вона повідомила про це консультативний комітет країни з вакцин.

Лікарка наголосила, що загалом приблизно у двох десятків її пацієнтів було виявлено коронавірус із симптомами нового варіанту. В основному це були здорові, але “дуже втомлені” чоловіки. Близько половини з них – невакциновані.

Кутзі дала зрозуміти, що всі ці пацієнти були здоровими, тому хвороба у них протікає легко. Але вона хвилюється, що новий варіант все ще може набагато важче вражати людей похилого віку з супутніми захворюваннями (діабет або хвороби серця).

“Зараз ми повинні турбуватися про те, що коли літні невакциновані будуть інфіковані новим штамом, побачимо багато людей із тяжкою формою хвороби”, – попередила лікарка із ПАР.

Зауважимо: інфікування коронавірусом нового штаму Омікрон фіксують переважно у приїжджих із півдня Африки. Зокрема, окрім кількох африканських країн, випадки зараження ним уже підтверджено в Британії, Німеччині, Італії, Чехії, Ізраїлі, Австралії, Нідерландах, Данії та Канаді.

Після виявлення нового варіанту COVID-19 авіасполучення з ПАР і сусідніми країнами припинили десятки держав по всьому світу. Серед них Бразилія, Таїланд, Сингапур, Туреччина, Саудівська Аравія, Бахрейн, Йорданія, Ізраїль, Швейцарія, Мальдіви, Філіппіни, Росія, а також Єгипет, Марокко й Ангола.