Волинь Новини

До Шацького коледжу хочуть приєднати Любомльський профліцей

Про спроможність працювати при доведених граничних видатках обласного кошторису під час бюджетних слухань звітували керівники коледжів та закладів профтехосвіти.

Про це інформують на сайті Волинської обласної ради.

Головний висновок аналізу діяльності закладів передвищої фахової та професійно-технічної освіти – кошти гостродефіцитного обласного бюджету не повинні витрачатися дарма на підготовку незатребуваних на ринку праці фахівців, які поповнюють лави безробітних або заробітчан.

Керуючий справами апарату облради Дмитро Дубняк наголосив директорам педколеджів, що наразі в області є гостра потреба у вихователях для дітей дошкільного віку, бракує й педагогів, які володіють навиками інклюзивної освіти. Саме на цих спеціальностях він порадив зосереджувати максимальну увагу при наборі на навчання.

У закладах профтехосвіти регіональне замовлення скоротять найперше на ті спеціальності, за якими найнижчий рівень працевлаштування, а також мав місце недобір студентів.

Депутат Валентин Кошельник висловив пропозицію про оптимізацію мережі закладів профтехосвіти, адже у багатьох спеціальності дублюються, а набір студентів з року в рік зменшується. Керівництво обласної ради вже розглядає можливість приєднання Любомльського професійного ліцею до Шацького лісового коледжу, який нині активно розвиває нові спеціальності та дбає про залучення позабюджетних коштів на розвиток.

Депутатів також непокоїть гальмування процесу передачі цілісних майнових комплексів закладів профтехнічної освіти з державної у комунальну власність.

Ще один виклик, який чекає на обласний бюджет – це підвищення соціальних та академічних стипендій для студентів. Таке рішення прийняв Кабмін. Але не подбав про фінансовий ресурс на це.

У ході бюджетних слухань у галузі освіти у депутатів обласної ради склалося враження про дещо вибірковий підхід посадовців профільного управління ОДА до формування бюджетів освітніх закладів.