Важливо Волинь Новини

У жовтні смертність від COVID-19 на Волині збільшилась у 5 разів

Про це стало відомо під час брифінгу щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції в області за участю заступниці голови облдержадміністрації Людмили Тимощук та заступник генерального директора ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Лариси Дудковської.

«За минулу добу на Волині зареєстровано 640 випадків захворювання на COVID-19, а загалом за час пандемії захворіло 78 829 волинян, – зазначила заступниця очільника області. – В області для лікування хворих на коронавірусну хворобу розгорнуто 2413 ліжок у 22 медзакладах, де на стаціонарному лікуванні сьогодні перебувають 1613 пацієнтів. З них 82 людей отримують кисень на високих потоках, ще 26 – на апараті ШВЛ».

У свою чергу заступник генерального директора ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголосила, що у порівнянні з вереснем кількість захворілих на COVID-19 зросла в понад 10 разів, а щотижневий приріст захворюваності становить 20 – 30%. «На стабільно високому рівні знаходиться захворюваність серед дитячого населення (близько 10% від загальної кількості захворілих), – зауважила Лариса Дудковська. – З ростом захворюваності спостерігається і збільшення кількості летальних випадків серед волинян. За останніх 7 днів померла 101 особа, що на 23% більше у порівнянні з попереднім тижнем (82 особи).

Загалом у жовтні померло у 5 разів більше людей, ніж у вересні (261 випадок проти 52)». За словами заступника головного державного санітарного лікаря області, станом на сьогодні Волинь ще залишається у «помаранчевій» зоні епіднебезпеки. Зокрема, перевищені 2 індикаторні показники, а саме: кількість нових випадків на 100 тис. населення (689 при рекомендованому не більше 75 на 100 тис. населення) та рівень госпіталізації, який становить 105,7 на 100 тис. населення (при рекомендованому не більше 60 на 100 тис. населення). «Продовжує збільшуватися навантаження на заклади охорони здоров’я, — зазначила Лариса Дудковська. – На сьогодні в області завантаженість ліжок з киснем вже перейшла рекомендований показник 65% і становить 66,7%. При подальшому збільшенні цього показника область може потрапити у «червону» зону епідебезпеки. Крім того, коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування наближається до критичних 20% і на сьогодні становить 19,8%».

Відтак, спікери брифінгу Людмили Тимощук та Лариса Дудковська вкотре наголосили: вакцинація хоч і не захищає на 100% від зараження, однак і надалі залишається єдиним надійним способом захисту від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби. «Відрадно, що на Волині значно зріс рівень вакцинованого населення, – зазначила заступник генерального директора ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». – Станом на 2 листопада у Волинській області охоплено вакцинацією 339 759 осіб. Одну дозу отримали 200 363 осіб (25,4%), отримали дві дози та повністю імунізовані –139 396 осіб (17,7%)». Окрім того, заступниця голови облдержадміністрації наголосила, що МОЗ рекомендує за наявності усіх рутинних щеплень вакцинувати від COVID-19 дітей віком від 12 років. «На Волині станом на 2 листопада вакциновано 231 особа віком 16-17 років. Вчора першу дозу отримала перша дитина віком 15 років, – поінформувала Людмила Тимощук. – Тому нагадую, що вакцинація – можливість захистити своє життя і здоров’я та продовжувати звичну соціальну активність в обставинах пандемії».