Волинь Новини

Дивовижна Волинь: у Луцьку виділили 10 мільйонів на реставрацію Олицького замку

Сьогодні у Луцьку, 29 жовтня 2021 року, відбулася Міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщинишш» – передає Волинь#infa.

Конференція проводиться під патронатом народного депутата України Ірини Констанкевич.

«Ця конференція є важливою, тому що з розуміння історико-архітектурної спадщини та реставрації, ми не зможемо зробити той обсяг робіт, який потрібно для відновлення пам‘ятки. Я маю на увазі Олицький замок, як пам‘ятку 16-го століття. І для того, щоб ці всі роботи були покладені на правильну основу, нам потрібно зібрати думки вчених, зокрема істориків, археологів, музейників. Цьому присвячена 3 конференція. Усі ці матеріали будуть узагальнені в один аналітичний висновок для реставрації замку. Перша наша перемога те, що Олику включили до великих об‘єктів реставрації та виділили 10 млн. гривень на сам проект. А далі нам треба спланувати, які види робіт будуть здійснюватися в подальшому. Це не лише пам‘ятка історії, а й можливість залучити туристів, міжнародних співпраць і т. д. От як раз ми над цим і працюємо» -прокоментувала нардеп Ірина Мирославівна інформаційному порталу Волинь#infa.

На захід прибули 66 науковців, з різних університетів України, Польщі та Білорусії, а також вчених підпорядкованих іншим закладам. 

Також був присутній ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки, Цьось Анатолій Васильович, який зазначив:

«Що стосується участі університету у дослідженнях Олики, як пам‘ятки архітектури. Наші працівники різних факультетів вже проводять дослідження та мають хороші напрацювання. А також, що надзвичайно важливо, участь наших студентів у археологічних дослідженнях. Завдяки дуальній освіті, вони мають таку можливість. Вже готові списки 17 студентів, що будуть найближчим часом залучені до проекту» – розповів ректор.

Нагадаймо, що Оли́цький замок — замок розташований в селі Олика Волинської області, що впродовж століть належав родині Радзіввілів. Перший на території сучасної України (за іншими даними – один з перших) прямокутних замків бастіонного типу.