Волинь Новини

Ексочільнику «Волиньвугілля» мають виплатити 393 тисячі і повернути посаду – суд

Волинський апеляційний суд визнав незаконним і скасував наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України про звільнення Андрія Пилипюка з посади виконувача обов’язків гендиректора ДП «Волиньвугілля» у зв’язку з реорганізацією підприємства. 

За винесеним 21 жовтня рішенням суду, яке уже набрало законної сили, його зобов’язані негайно поновити на роботі і компенсувати 392 тисячі 970 гривень заробітку за час вимушеного прогулу з 30 вересня 2019 року і до 21 жовтня 2021-го.

Наразі виконувачем обов’язків ДП «Волиньвугілля» є Юрій Ключковський, якого призначили на посаду рік тому.

Нагадаємо, що у жовтні 2019-го року генерального директора ДП «Волиньвугілля» Андрія Пилипюка звільнили від виконання обов’язків. Офіційна причина — «у зв’язку з реорганізацією підприємства». Однак, з того часу Андрій Пилипюк — на лаві підсудних. Його звинувачують одразу за кількома статтями Кримінального кодексу.

Серед них — службова недбалість, привласнення і розтрата майна та невиконання судового рішення. Йдеться про період, коли Андрій Пилипюк очолював державне підприємство «Шахта №1 «Нововолинська». Справу розглядає Володимир-Волинський міський суд. Загалом, на етапі досудового розслідування кримінальне провадження стосувалось зловживань на понад 10 мільйонів гривень.

На посаді виконувача обов’язків гендиректора ДП «Волиньвугілля», Андрій Пилипюк не зумів вчасно отримати потрібні дозвільні документи, аби продовжити термін дії ліцензії Держпраці на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. За цей час на шахтах стаються нещасні випадки, деякі з них — летальні.

Також у 2019 році через ДП «Волиньвугілля» «викачали» 14 мільйонів гривень, які виділили із спецфонду державного бюджету на виконання програми «Підтримка впровадження Енергетичної стратегії України». Витратили їх на придбання та ремонт шахтного обладнання. Однак, виявилось, що не всі оплачені товари та послуги були реальними. Справа на етапі досудового розслідування. Підозри нікому не оголошено.