Волинь Новини

Чому кров після порізу не зупиняється. Пояснення волинського лікаря

У нормі кров після невеличкого порізу має зупинитися за 2-5 хвилин. Якщо ж кровотеча не припиняється 7-10 і більше хвилин, це може свідчити про певні захворювання.

Про це йшлося у програмі «Телемедицина» на 12 каналі 25 жовтня.

«У переважної більшості людей, якщо є поріз, прокол, якась травма, протягом 2-5 хвилин кровотеча має припинитися, іде згортання крові. Як це виходить? Є клітини-тромбоцити, які, коли бачать зруйновану судину, атакують цей отвір і виділяють так звані вазоактивні речовини. Тут запускається ще одна ланка згортання крові – білкова. Там є купа ланцюгів, вони один за іншим активуються і утворюють тромб, який повинен закрити цей поріз, травму», – розповів завідувач гематологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Вадим Шиманський.

Якщо ж кровотеча не прининяється довго, це може свідчити, каже лікар, про захворювання крові або інші захворювання, через які знижується кількість тромбоцитів

Зокрема, за його словами, підвищена кровоточивість можлива при деяких захворюваннях печінки, особливо важких, адже саме у печінці синтезуються фактори згортання.

«Такі речі можуть призвести до збільшення тривалості кровотечі або відсутності згортання взагалі», – зауважив лікар.

Leave a Comment