Волинь Новини

На Волині відкрили більше 60 кримінальних справ за підробку сертифікатів вакцинації

Поліцейські Волині відкрили більше 60 кримінальних справ через купівлю-продаж сертифікатів про щеплення. У них фігурують 207 епізодів.

Про це йшлося у п’ятницю, 22 жовтня, під час наради щодо поширення ковіду у Волинській обласній раді, пише Перший. 

Начальник головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко повідомив, що відкрито вже 62 кримінальні провадження щодо підробки сертифікатів про вакцинацію.

Серед фігурантів є як ті, що продавали підроблені документи, так і ті, що купували. 39 проваджень вже скерували до суду.

«Дії тих, хто купує підроблені документи, не піддаються логіці. Який сенс платити кошти і мати судимість, якщо можна безкоштовно отримати вакцинацію і сертифікат?» – сказав поліцейський.

Зауважимо, Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за підроблення документів, зокрема результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.

Зараз відповідальність за підроблення чи використання підроблених сертифікатів передбачена статтею 358 Кримінального кодексу України залежно від дій винної особи:

  • ч. 1 – підроблення – караються штрафом до 17 тис грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років;
  • ч. 2 – складання чи видача працівником юридичної особи завідомо підроблених офіційних документів – караються штрафом до 3 400 грн або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років;
  • ч. 3 – дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк;
  • ч. 4 – використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до 850 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Leave a Comment