Волинь Новини

На Волині вакциновані хворіють, але легко

На Волині стрімко зростає захворюваність та смертність від COVID-19. Більшість є носіями штаму коронавірусу «Дельта». Лише за вересень 2021 року померло 109 хворих на ковід, а за 11 днів жовтня – 49 осіб. Причому вакцинація, яка могла б суттєво знизити цю страшну статистику, в нашій області йде зі скрипом. Люди відмовляються захищати себе і своїх рідних, переконуючи, що щеплені теж хворіють і вмирають. Чи так це, поцікавилися у виконуючого обов’язки директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександра Дударя, – пише Вісник.

У ковідному шпиталі в Боголюбах, про який йтиме мова, лікують найважчих хворих зі всієї області. Станом на середину жовтня тут перебувало 165 чоловік. Це 80% заповненості. З них 110 хворих потребують кисню, 10 – у реанімації і троє у вкрай важкому стані на штучній вентиляції легень.

– Люди якого віку потрапляють у стаціонар до ковідного шпиталю?

– Пацієнти дуже різні. Чіткої закономірності немає, але більшість все ж 60+.

– Чи зустрічався вам повторний COVID? Є хворі, які вдруге потрапили до лікарні?

– Такі випадки зрідка, але таки зустрічаються. Проте саме у нас – ще не було.

– Чи є серед ваших пацієнтів вакциновані?

– Є, восьмеро чоловік, які встигли отримати дві дози. Але у них дуже легкий перебіг хвороби. Жодному з них не треба кисню. Всі вони із хронічними супутніми хворобами, які ускладнилися на фоні коронавірусу. Тож я ще раз хочу наголосити – вакцинуйтеся! Щеплення допоможе перенести хворобу легко.

До теми:

Як зазначають лікарі, сьогоднішній штам «Дельта» доволі підступний. І що найгірше, люди потрапляють до реанімації непомітно для самих себе. Хвороба починається як звичайний нежить: першіння в горлі, головний біль. Іноді додаються проблеми шлунково-кишкового тракту (зокрема пронос і блювота). Температура не дуже висока (буває 37,2- 37,5, а ураження легень вже 70% і більше). І десь на 7-8 день різко, за лічені години, з’являється задишка, а сатурація раптово падає з 92% до 70%.

Мирослава КОСЬМІНА

Leave a Comment