Понад 6 сотень смертей і більше як 23 тисяч нових випадків інфікування коронавірусом. Одразу два антирекорди побила Україна за минулу добу. Таких високих показників за півтора року епідемії ще не фіксували. Волинь поки ще в «помаранчевій» зоні, однак середньодобова кількість хворих перевищена. Не відповідає нормі й число тих, хто потребує кисню.

Чим загрожують області невтішні показники – у сюжеті 12 каналу.

Нині коронавірусних хворих на Волині приймає 22 медзаклади, понад 1300 пацієнтів на стаціонарі, 80 людей в реанімації і 30 на апартах ШВЛ.

«Зараз ми плануємо добавити ще близько 80-100 ліжок. Сьогодні промоніторимо, і питання буде вирішено», – пообіцяв в. о. начальника управління охорони здоров’я у Волинській області Валерій Руцький.

Середньодобовий показник захворюваності на ковід на Волині у шість разів перевищує рекомендовану норму. В області, як і в Україні, стартувала четверта хвиля пандемії коронавірусу. Однак епідсезон лише розпочався. Сьогодні Волинь «помаранчева», але не виключають, що вже в понеділок може бути «червоною».

«Якщо буде поступати більша кількість хворих, особливо тих хворих, які потребують кисню. Оцей показник зараз достатньо високий – у межах 60-61% він коливається», – каже головна санітарна лікарка у Волинській області Наталія Янко.

Однак, запевняють, будь-які обмеження «червоної», «помаранчевої» чи то «жовтої» зони стосуються лише невакцинованих людей. Тобто навіть за найсуворішого локдауну зможуть працювати заклади, які мають 100% щеплених працівників і прийматимуть лише вакцинованих клієнтів. Утім, деякі групи населення, зокрема владці медики та вчителі, повинні вакцинуватися до 1 листопада, аби не втратити роботу.

«Дещо інтенсивність вакцинації збільшилась у зв’язку з прийняттям цієї постанови серед педагогів, але можу сказати, що не кругом є свідомість», – зауважила Наталія Янко.

Нині, незалежно від епідситуації, в Україні діють обмеження для невакцинованих, що стосуються перевезень у потягах, автобусах і літаках. Дотримання норм контролює поліція.

«Маємо планшетні пристрої, на які встановлене спеціальне програмне забезпечення, маємо можливість просканувати QR-код, як з електронних, так і з паперових сертифікатів. Ця робота вже проводиться», – запевнив начальник ГУНП у Волинській області Юрій Крошко.

Вакцинуватися закликають насамперед для власного здоров’я і життя, адже, наголошують, 100% летальних випадків на Волині – невакциновані.