Волинь Новини

Супутні захворювання – не перешкода вакцинації, – волинська лікарка

Оксана Чертюк, т.в.о. директора Боратинського Центру медико-санітарної допомоги розповідає про досвід вакцинальної кампанії у Боратинській громаді: за два місяці роботи Центру в громаді укладено 5300 декларацій та провакциновано 60% дорослого населення. Однак, окремі представники релігійних організацій та освітян досі категорично відмовляються від вакцинації.

«Наші мешканці є свідомими. Молоді люди без примусу йшли на вакцинацію і вони дійсно оцінили те, що вакцина має ефект. Також багато старших осіб почали приходити на щеплення, особливо після появи штаму Дельта. Якщо влітку ми мали малий відсоток 65+, то зараз навпаки більше. З усіх хворих у нас є троє вакцинованих, але перебіг хвороби легкий. Фактично, це три дні температури 37, загального незрозумілого стану та очікування негативного результату ПЛР-тесту», – т.в.о. директора Центру первинної медико-санітарної допомоги Боратинської сільської ради Оксана Чертюк розповідає про пацієнтів та роботу підконтрольного їй Центру. Лікарка відзначає, що тривалий час люди дослухались до негативної інформації, яку отримували із ЗМІ, або ж з переказів знайомих.

«Особливо боялись люди, які мають цукровий діабет, астму, гіпертонію, проблеми з серцем. Але скажу з власного досвіду – у мене були пацієнти за 80 років з астмою, іншими супутніми захворюваннями – за яких я сама переживала. Однак, вони прийшли на вакцинацію свідомо і прекрасно її перенесли. За весь час вакцинальної кампанії побічних дій, як таких, не було зафіксовано взагалі». Позитивно оцінює Оксана Чертюк досвід вакцинації колективів великих підприємств, розташованих на території Боратинської громади. Зокрема, це «Кромберг Енд Шуберт», «СКФ України», «Вілія» – працівники яких були вакциновані ще влітку.

«Я особисто працювала на той момент у мобільних бригадах і ми неодноразово виїжджали на підприємства. Є серед наших пацієнтів і працюючі на «Модерн-Експо». І ми спостерігаємо тенденцію, що ці організовані колективи, які досягли колективного імунітету понад 80%, вони практично не звертаються за медичною допомогою».

Leave a Comment