Важливо Волинь Новини

Чи законно висаджувати з маршрутки невакцинованого пасажира?

З 21 жовтня проїхатися в міжміському транспорті зможуть лише пасажири з COVID-сертифікатом, негативним тестом або документальним підтвердженням перенесеного коронавірусу.

В Україні з 21 жовтня набирають чинності нові правила пасажирських перевезень в міжміському сполученні. Порушників виявлятимуть поліцейські й співробітники Держпродспоживслужби, передає ІА ВолиньPost із посиланням на УНІАН.

У тому випадку, якщо при подібних рейдах пасажирів без документів будуть висаджувати з транспорту, це стане порушенням Конституції, заявив сайту UBR юрист, експерт з конституційного права з Центру політичних реформ Олександр Марусяк.

За його словами, мова йде про можливе порушення статті 33 Основного Закону країни. Вона гарантує громадянам України свободу переміщення.

«Це – дитячий садок. У ст. 33 йдеться, що обмеження свободи переміщення можливе тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати мали законну силу, то нехай ухвалюють відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема», – каже Марусяк.

Він також додав, що у 64-й статті КУ йдеться про можливість окремих обмежень прав і свобод. Однак вони встановлюються із зазначенням терміну дії в умовах воєнного або надзвичайного стану. Експерт нагадав, що ні перше, ні друге в Україні під час пандемії не запроваджували.

Нові правила пасажирських перевезень з 21 жовтня

З 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів в регіонах з «жовтим», «помаранчевим» або «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу літака і пасажирів одного з цих документів:

– документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;

– міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, дія якої підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного додатку порталу «Дія»;

– негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену, який дійсний 72 години.

Leave a Comment