Новини

Дружина судді Ксензюка через суд хоче змусити Луцьку міськраду виділити їй 2 гектари землі

Дружина судді Волинського окружного адмінсуду Андрія Ксензюка Олена намагається безоплатно отримати два гектари землі під сільське господарство у Зміїнці. Саме там, де у майбутньому мають будувати об’їздну дорогу. Спершу Княгининівська сільська, а згодом і Луцька міська ради відмовили їй у цьому. Жінка не здалася і пішла в суд.

Що вирішили суди і чому міська рада не сприяє аграрному стартапу,  дізнавався Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

У квітні 2020 року дружина судді Андрія Ксензюка Олена Ксензюк звернулася до Княгининівської сільської ради із заявою про надання земельної ділянки площею два гектари для ведення особистого селянського господарства. Формально ділянка належить до села Зміїнець, а по факту – впритул межує з Луцьком.

У травні 2020-го сільська рада відмовила жінці. У Княгининку аргументували таке рішення тим, що «місце розташування об’єкта не відповідає вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації».

У відповідь на це Олена Ксензюк звернулася до Волинського окружного адміністративного суду, де й працює її чоловік. У позові вона просила визнати протиправним рішення депутатів і зобов’язати сільську раду дати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Колега Андрія Ксензюка, суддя Фелікс Волдінер 11 січня 2021 року задовольнив позов повністю. Своє рішення аргументував тим, що відповідач – Княгининівська сільрада – відмовляючи послалась лише на статтю 118 Земельного кодексу України, яка описує процедуру надання землі громадянам, без вказівок на конкретні невідповідності.

До слова, рішенням Луцької міської ради від 17 грудня 2020 року №1/20 «Про реорганізацію сільських рад шляхом приєднання до Луцької міської ради» Княгининівську сільську раду реорганізували та приєднали до міста, а своє юридичне існування селищна рада припинила в кінці березня 2021 року.

З огляду на це, правонаступниця Княгининівської селищної ради – Луцька міська рада – подала апеляційну скаргу на рішення Волинського окружного адміністративного суду, обгрунтувавши її тим, що наділ, який хоче отримати Олена Ксензюк, належить до земель комерційного, а не сільськогосподарського призначення. За генеральним планом села Зміїнець, тут запроєктовано об’їздну дорогу, АЗС і станцію технічного обслуговування.

Генеральний план с. Зміїнець і місце де хоче отримати ділянку Олена Ксензюк

Проте і в другій інстанції у квітні 2021 року Феміда була на боці позивачки. Відтак Луцька міська рада звернулася до Верховного Суду. Проте в касаційній інстанції відмовились відкривати провадження. Луцькрада не змогла довести, що справа становить суспільний інтерес і має виняткове значення.

Це відбулося у червні цього року, а вже у липні проєкт рішення про видачу землі дружині судді знову винесли на сесію, тепер уже Луцької міської ради. Однак і ці депутати не підтримали його своїми голосами. З 35 присутніх –лише п’ять «за». До речі, «За» проголосував міський голова Ігор Поліщук.

Результати голосування на 15-й сесії міськради

Уже восени – 8 вересня – Волинський окружний адміністративний суд за заявою Олени Ксензюк виніс окрему ухвалу, якою визнав дії Луцької міськради протиправними, вказавши на невиконання рішення суду від 11 січня. Суддя Фелікс Волдінер зобов’язав орган місцевого самоврядування усунути причини та умови, які це спричинили.

«Зі змісту витягу пленарного засідання 15 сесії Луцької міської ради VIII скликання від 30.07.2021 вбачається, що під час обговорення питання про прийняття проекту рішення «Про надання громадянці Олені Ксензюк дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства в с. Зміїнець Луцького району Волинської області» в депутатів Луцької міської ради не виникло будь-яких питань чи заперечень щодо вказаного рішення, однак за результатами голосування рішення не прийнято, що свідчить про відсутність будь-яких обґрунтованих причин щодо неприйняття рішення.

При цьому, суд звертає увагу, що резолютивною частиною рішення суду від 11.01.2021 встановлено імперативне зобов`язання відповідача Княгининівської сільської ради вчинити чітко визначені дії прийняти рішення про надання Олені Ксензюк дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,0 га, що розташована на території Княгининівської сільської ради, для ведення особистого селянського господарства.

Встановлене рішенням суду від 11.01.2021 імперативне зобов`язання є обов`язковим до виконання для Луцької міської ради, як правонаступника відповідача» йдеться в ухвалі суду.

Та попри всю серйозність ситуації в Луцькій міськраді повторно не змогли «протягнути» це рішення. На засіданні 19-ої сесії, яка відбулася 29 вересня обранці громади знову були проти. Цього разу «За» проголосувало лише троє депутатів.

Результати голосування на 19-й сесії міськради

«Сила правди» стежитиме за тим, чи вдасться судам і Олені Ксензюк змусити депутатів голосувати «За». Згідно з декларацією про майно і доходи Андрія Ксензюка за 2020 рік, його дружина Олена вже володіє 15 сотками землі у Зміїнці із житловим будинком на 287 квадратних метрів і гаражем. На неї зареєстрована також квартира в Прилуцькому.

Також за даними декларацій, у 2019 році суддя заробив понад 811 тисяч гривень, а в 2020 – майже 1,3 мільйона гривень. Його дружина у 2019 році отримала майже 800 тисяч гривень від зайняття підприємницькою діяльністю. У минулому році вона отримала трохи більше одного мільйона гривень доходу.

Leave a Comment