Важливо Волинь Новини

На Волині картопля захворіла на рак: змусили знищити увесь врожай. ВІДЕО

На Волині у врожаї картоплі виявили небезпечну хворобу. Через рак картоплі, який підтвердили у лабораторії, в області вперше запровадили карантин.

Фермер із села Жиричі Ковельського району, на полі якого виявили уражену картоплю, мусить її знищити. А на території, де вона росла, запровадили карантин. Про це пише Волинь24 із посиланням на ТСН.

За словами пана Анатолія, діагноз овочів його не бентежить. У його дворі та сараї купа картоплі. Його попередили про небезпеку, проте чоловік вживає картоплю.

“Сказали, не згодовувати худобі, та й самим не їсти. Але я їм, і нічого”, — розповів Анатолій Михайлевський.

Про небезпечну хворобу аграрій дізнався випадково. Він планував продавати картоплю у сусідню Білорусь, і через це викликав фахівця, аби зробити документи для реалізації. Проте спеціалісти з’ясували, що його картопля хвора. Тож ні продавати, ні їсти її не можна, навіть тваринам.

Рак картоплі — лише рослинне захворювання, пояснюють у фітосанітарній лабораторії. Але, зізнаються на Волині фіксують його уперше. Найхарактернішою ознакою захворювання є утворення наростів — на кореневій шийці, бульбах. Звідки взялася хвороба, фермер не знає.


“20 років аграрію заборонено продавати, і висаджувати на насіння картоплю. На сусідніх територіях люди мають теж поміняти картоплю свою на сорти, більш стійкі до цих хвороб”, — повідомляють у Ковельській РДА.

Пан Анатолій засіяв поле, де росла картопля, ріпаком. Про бізнес на цьому овочі уже й не мріє. Але щоб тонни картоплі тепер не пропали, їстимуть врожай усі: і худоба, і родина.

Відео – ТУТ!

Leave a Comment