Новини

Космічні ціни на продукти: до чого варто готуватись українцям?

Експерти прогнозують зростання цін на цукор, хліб, м’ясні та молочні продукти, яйця та продукцію через рекордну вартість газу. До чого варто готуватись українцям?

Про це пише “Страна.ua”.

Газ для українського бізнесу вже не просто дорогий, він у прямому сенсі слова непідйомний.

Причому це б’є не тільки по важкій промисловості (металургія і хімія), але і по харчовій.

Газ, як відомо, широко використовується на цукрових заводах, в хлібопекарнях, в тепличному господарстві.

“З податками та доставкою – вже під 40 гривень за тисячу кубів, що в кілька разів дорожче, ніж рік тому. При цьому минулорічна виручка не покриває нам навіть газ по 30 на цей рік. А ще є зростання зарплат та інших витрат”, – говорить заступник директора з економіки Уманського тепличного комбінату (ТМ “Гордій”) Віктор Гордій.

“Це шок. Багато тепличників задумалися, чи варто робити закладку наступного врожаю. За таких цін на газ будуть одні мінуси”, – додав керівник Асоціації “Теплиці України” Олексій Чайка.

“З такими цінами на газ подорожчає вся продукція. Курятина до кінця року додасть в ціні ще 5-10%. Яйця, які в закупівлі зараз по 22-23, будуть до грудня по 29-30 гривень за десяток”, – зазначає виконавчий директор Союзу птахівників Сергій Карпенко.

“Хліб, цукор, соняшникова олія, молочні та м’ясні продукти, тепличні овочі – злетить в ціні все. Там, де є термічна обробка, є газ, а його ціна зараз просто шокує. Тому якщо за підсумками серпня інфляція у нас була 10,2%, то, думаю, по року хоч би в 14-15% вкластися. Рекордні цінники на газ позначаться на вартості продуктів харчування вже у вересні-жовтні”, – пояснив нам глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Розбиралися, як працює харчопром при газі по 30 гривень і що буде з цінами на їжу.

Пишуть листи в Кабмін і готують нові цінники

Цінники на газ продовжують бити рекорди. Сьогодні на європейських біржах котирування вже більш ніж 1400 доларів за тисячу кубів. І зростання триває.

На Українській енергетичній біржі середньозважена ціна на жовтень – близько 28,7 тисячі проти 18,5 тисячі у вересні. Але на торгах 1 жовтня окремі партії продавалися дорожче 38,5 тисячі, або майже по 1450 доларів за тисячу кубів.

Причому, судячи з усього, газові цінники тільки набирають розгін. На тлі прогнозів аномальної для всієї північної півкулі зими газ може коштувати і 2-3 тисячі доларів.

Такі цінники просто шокують український бізнес.

“Коли по 12 газ був, нам вже здавалося, що це занадто дорого. Потім ціна росла як на дріжджах – 17, 20, 25 і ще вище. Зараз багато підприємств беруть з урахуванням доставки майже по 40 гривень за тисячу кубів. Скажу відразу – для тепличників цей цінник непідйомний, оскільки газ у структурі собівартості продукції досягає 60%. Деякі підключили твердопаливні котли, намагаються працювати на вугіллі. Але і ці види палива подорожчали. Виходить замкнуте коло. Причому якщо раніше був хоч спецрежим ПДВ, який дозволяв акумулювати податок на спеціальних рахунках і витрачати ці гроші на модернізацію і розвиток бізнесу, то тепер цього немає. А тут ще й газом вдарили. Збираємося писати на Кабмін з цього приводу. Не знаю, чи допоможе це, якщо ні, то залишиться хіба що в рейку дзвонити. Буде закриття теплиць, а до нас хлине турецький імпорт”, – не приховує відчаю Олексій Чайка.

За словами Віктора Гордія, виручка його теплиці вже не покриває нові ціни на газ. “Навіть 30 гривень – вже на межі, а 40 – це робота в мінус”, – говорить він.

Він зазначає, що компанії будуть змушені підвищувати ціни.

“Але поки ніхто не розуміє, як утримати баланс між собівартістю і купівельною спроможністю населення, яка, на жаль, не зростає. Напевно, будуть банкрутства і зупинка виробництва. А їсти станемо, очевидно, дешевий імпорт, який не проходить за критеріями якості на європейський ринок, але “з’їдається” у нас”, – зазначає Гордій.

Олег Пендзин каже, що за ціною на огірки наші тепличники вже не тягнуть – турецька та ізраїльська продукція дешевша. “Тому згортають виробництво огірків. Томати поки “прохідні” на ринку, але незрозуміло, чи надовго”, – зазначає Пендзин.

Поки тепличники тільки складають листи Кабміну, цукрозаводчики їх вже розіслали. Сьогодні профільна асоціація “Укрцукор” спільно з Радою підприємців при Кабміні та УСПП направили до Кабміну лист щодо цін на газ.

В асоціації “Укрцукор” кажуть, що цукровим заводам цього року знадобиться 300 млн кубів газу, а при нинішніх цінах – це рекордна сума, яку галузь просто не потягне.

“У червні газ коштував 11 тисяч, а зараз за передоплатою 28 тисяч гривень. При цьому постійно дорожчає сировина – на гектар посівів буряка потрібно 42 тисячі гривень, а при врожайності 480 центнерів з гектара і ціною 1200 гривень за тонну буряк нерентабельний. Тому площі постійно скорочуються. Минулого року повноцінно працювало 29 з 33 цукрових заводів, і частина була у збитках”, – кажуть в “Укрцукорі”. Цього року на 2 жовтня запустилося трохи більше ніж 20 цукрових заводів. Чи працюватимуть інші – питання поки відкрите.

У профільній асоціації просять Кабмін передбачити в бюджеті на наступний рік дотації для цукрових заводів – 150 гривень на тонну. Плюс – шукати можливості знизити “непомірні для багатьох галузей ціни на газ”.

У птахівництві частка газу в собівартості продукції, на перший погляд, не дуже висока. За словами Карпенка, це 4-6%.

“Але з такими цінами частка енергоресурсів незабаром зросте до 10%. Ми сушимо газом кукурудзу, тому основні витрати у нас йдуть на кормову базу. Ще минулого року корми подорожчали майже вдвічі через стрибок цін на зерно на світовому ринку. У цьому сезоні з його рекордним урожаєм ми розраховували на зниження ціни на корми. Але зараз, бачачи, як ростуть тарифи на газ, розуміємо, що ніякого зниження не буде, а буде тільки зростання. Відповідно, зростатимуть і ціни. Курятина до кінця року подорожчає ще на 5-10%, яйця – з сьогоднішніх 22-23 гривень у закупівлі – до 29-30 гривень”, – розповів нам Сергій Карпенко.

“Найбільш енергоємні в плані газу (або альтернативного палива – вугілля, брикетів і т.д), – тепличні господарства, цукрові заводи, хлібокомбінати. Але страждають зараз не тільки вони, а й вся переробка – від молокозаводів і м’ясокомбінатів до птахофабрик”, – говорить економіст Олексій Дорошенко.

Як дорогий газ вдарить по їжі

За даними Держстату за серпень (більш свіжої інформації поки немає), в Україні нарешті дочекалися зниження цін на їжу, які, нагадаємо, б’ють рекорди з початку року.

У серпні щодо продуктів харчування було мінус 0,8%. Правда, в основному за рахунок овочів і фруктів, новий урожай яких якраз хлинув на ринок. Так, овочі подешевшали на 15,9%, а фрукти – на 5%. Знизилися ціни також на макарони (на 0,4%), сир (на 0,2%), соняшникову олію (на 1%). Решта дорожчала, але невисокими темпами (в межах 0,5-1%).

Втім, з урахуванням того, що з початку року деякі продукти подорожчали на 50-90% (скажімо, соняшникова олія, цукор), фактор їжі все одно вніс свою лепту в досить високу інфляцію – 10,2% за підсумками серпня.

І, схоже, перепочинок щодо цін на продукти закінчується прямо зараз.

“Ще немає оновлених даних за вересень. Але ціни вже пішли вгору. І все буде далі дорожчати – у підприємств просто не залишається іншого виходу. Держстат, крім зрізу споживчих цін, дає інформацію за цінами виробників. У них відображаються витрати на сировину, виробництво і т.д. Так от, якщо ціни на продукцію, порівняно з минулим роком, на серпень виросли на 10%, то ціни виробників – більш ніж на 40%. Ця різниця в 30% мене сильно турбує. Зрозуміло, що ми побачимо її в споживчих цінах – це лише питання часу”, – говорить Пендзин.

За даними Мінагрополітики на 17 вересня, у зростання вже пішли багато груп продукції. Скажімо, порівняно із серпнем, на 14% подорожчала пшениця, на 18% – ячмінь, на 4% – гречка, на 6-7% яловичина і свинина, на 3% – молоко, на 30% – яйця і т. д.

“Буде такий розгін цін, що до кінця року нам, дай Боже, вкластися в інфляцію 14-15%”, – зазначає Пендзин.

Експерти пророкують зростання цін на цукор, хліб, м’ясні та молочні продукти, яйця та ін.

“Зрозуміло, що будуть підвищувати ціни з оглядкою на купівельну спроможність населення. По можливості стануть переносити накрутки на більш елітну продукцію, скажімо, з хліба – на торти. Адже люди і так вже купують їжу вкрай економно. Також варто очікувати погіршення якості – стануть масло замінювати спредами, буде більше хімії і різного роду добавок. Ну й імпорт ще більше піде – сміттєва їжа, в якій немає нічого натурального, зате дешево”, – говорить Пендзин.

“Бізнес за такими цінами на енергоносії працювати не зможе. Деякі підприємства вже зупиняються. Скажімо, у Вінницькій області нещодавно припинила роботу птахофабрика”, – додав Сергій Карпенко.

“Тепличники роздумують, чи варто закладати наступний урожай. Однозначно продукції буде менше, багато хто вийде з бізнесу”, – підсумував Чайка.

Людмила Ксьонз

Leave a Comment