Новини

Кому насправді не можна робити щеплення від COVID-19 та як про це дізнатися?

Які є реальні протипоказання для вакцинації проти коронавірусу? На ці та інші запитання, пов’язані з коронавірусом в Україні, у студії «Сніданку з 1+1» давав відповіді Головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Отже, Ігор Кузін наголошує:

Абсолютне медичне протипоказання для вакцинації – це непереносимість одного з компонентів вакцини. Таке зустрічається у 0,01% людей.

Головний санітарний лікар пояснює – про таку непереносимість можна дізнатися після введення першої дози вакцини. Якщо після щеплення виник анафілактичний шок через гостру алергічну реакцію, другу дозу вводити не рекомендують. В той же час Ігор Кузін наголошує – при всіх пунктах вакцинації є набір для невідкладної медичної допомоги людині з симптомами анафілактичного шоку. Тож така гостра реакція в жодному разі не буде смертельною, якщо дотримуватися правил вакцинації та перебувати біля пункту щеплення впродовж 30 хвилин після введення вакцини. Дивіться, як медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розвінчує міфи про вакцинацію від коронавірусу:

У всіх інших випадках, крім анафілактичного шоку, зазвичай вакцинація не заборонена. Проте Ігор Кузін радить все ж проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, якщо ви маєте якісь супутні хвороби. Адже кожна хвороба і вакцина мають свої особливості.

На сьогодні проти коронавірусу в Україні вже вакциновано 7,3 мільйони українців. Проте цього явно недостатньо для формування колективного імунітету і уникнення локдауну. Тож у МОЗ закликають українців більш активно вакцинуватися проти COVID-19.

 

 

Leave a Comment