Новини

Ціни на газ в Україні злетіли до 38 грн за куб, такого ще не було: Європу накрила криза

В Україні вартість газу станом на 1 жовтня (усереднений показник) досягла історичного рекорду – більш ніж 38 грн за кубометр або $1447 за тисячу кубометрів. Така ситуація вже призвела до енергетичної кризи в Європі, в Україні ж бюджетні організації ризикують опинитися без тепла, а бізнес буде змушений підвищувати ціни через величезні витрати на енергоресурси.

Скільки коштує газ?

Ще 16 вересня кубометр газу коштував в Україні 24,8 грн за куб, а станом на жовтень подорожчав майже на 14 грн (дані УЕБ). Йдеться про ринкові ціни. За таким тарифом бізнес може купувати блакитне паливо.

Ціни на газ в Україні злетіли

У Європі ціни також побили всі рекорди, кожен кубометр там коштує до $12 (близько 32 грн). І поки блакитне паливо дістається до нашої території, додаються витрати на транспортування і вартість збільшується.

Наслідки для українців уже настали, кожен заплатить за дорогий газ із власного гаманця. Отже:

  • ціна газу для населення за рік вже злетіла з 4,2 до 7,9 грн за куб;
  • ціна на газ для комунальних підприємств злетіла з близько 5 до 13,6 грн за куб;
  • бізнес буде змушений підвищувати ціни через величезні ціни на енергоресурси, очікується прискорення інфляції;
  • з бюджетів міст доведеться витратити мільярди гривень на компенсацію високих цін: менше грошей залишається на нові школи, дитсадки, дороги і т.д.

“Споживач в Україні не зможе покривати навіть собівартість виробництва. Заводи і фабрики потихеньку зупиняться. А люди залишаться без роботи – це вже дуже серйозно. Доходи бюджету “ляжуть”, витрати злетять… Питання банкрутства – питання часу”, – пояснив голова “Федерації роботодавців скляної промисловості” Дмитро Олійник на сторінці в Facebook.

У ЄС вже говорять про енергетичну кризу. Через високі ціни Франція вирішила відмовитися від ринкових цін на газ, натомість вирішили ввести обмеження, які діють і в Україні. Крім того:

  • у Німеччині ціни на блакитне паливо злетіли майже на 12% для населення і можуть збільшитися ще на 13%;
  • у Великобританії закриваються заводи з виробництва добрив, а з 70 енергокомпаній залишилося тільки 10;
  • у Європі зростають ціни на продукти, можливі перебої.

Чому злетіли тарифи на газ?

Автор енергетичної кризи – Росія. Напередодні запуску “Північного потоку-2” вони фактично зважилися використовувати свою економічну зброю. “Газпром” обмежив поставки напередодні опалювального сезону, відмовився замовляти додаткові потужності в Україні.

Таким чином, як упевнені в “Нафтогазі”, росіяни намагаються змусити європейців запустити “Північний потік-2” і домогтися переходу на річні газові контракти, без участі бірж. І незважаючи на таку поведінку Кремля, карати її за це наразі не збираються.

Leave a Comment