Волинь Новини

З якими проблемами зіткнулися волиняни через електронні лікарняні

З 1 жовтня в Україні почали видавати електронні лікарняні. Впродовж вересня у тестовому режимі їх оформлювали у Ківерцівському центрі первинної медичної допомоги на Волині, – розповіла Суспільному директорка медзакладу Олена Левасюк.

Суспільне побувало у медзакладі, поспілкувалося з медиками, пацієнтами та представниками пенсійного фонду.

Думка медиків

Сімейна лікарка Оксана Боць каже, що медики нині не видають лікарняні, а створюють медичні висновки в електронній системі охорони здоров’я. Зі слів лікарки, система працює з перебоями.

“Пішла третя версія декларацій. Дуже мало є пацієнтів, які перереєстровані за цією версією. Виникає дуже багато питань при створенні лікарняних листків через те, що інколи потрібно відправляти запити в НСЗУ і відповідь може надійти не в той же день”, — каже медичка. Додає: на опрацювання лікарняного листка дається лише одна доба, цього, на її думку, недостатньо.

Які проблеми з електронними лікарняними виникають у медиків та пацієнтів на Волині

Сімейна лікарка Оксана Боць каже, що робота ще не налагоджена

Якщо не буде зроблений лікарняний, людина не отримає медичний висновок, відповідно не буде і лікарняних виплат, — розповідає медсестра Олена Дейна. Наголошує: для відкриття електронного лікарняного у пацієнта має бути укладена декларація з сімейним лікарем, при собі він має мати паспорт та ідентифікаційний код.

Які проблеми з електронними лікарняними виникають у медиків та пацієнтів на Волині

Медична директорка Ківерцівського центру первинної медичної допомоги Олена Левасюк розповідає, що про створення медичного висновку пацієнт отримає – СМС-повідомлення, але це ще не лікарняний.

Досвід пацієнтки

Волинянка Катерина Манонова розповіла суспільному, що вже пробувала відкрити електронний лікарняний на дитину, але їй це не вдалося.

Які проблеми з електронними лікарняними виникають у медиків та пацієнтів на Волині

Пацієнтка Катерина Манонова не змогла відкрити електронний лікарняний

Жінка каже: діагноз харчова токсикоінфекція, який поставили її дитині, не підпадає під лікарняний в сімейних лікарів, тому виникли проблеми. Діагноз передбачав лише госпіталізацію. “Якби запрацювало все як треба, то ідея – супер, відкрив – не ходиш з тими паперами”, – розповідає волинянка.

Роз’яснення пенсійного фонду та соцстраху

Інформація від медиків опрацьовується в автоматичному режимі в електронному реєстрі Пенсійного фонду, — розповідає Ольга Волдинер, начальниця управління Пенсійного фонду України в області. Пояснює: виплати на основі електронних лікарняних здійснюють роботодавці і Фонд соціального страхування України.

Які проблеми з електронними лікарняними виникають у медиків та пацієнтів на Волині

Для того, щоб відкрити електронний лікарняний, пацієнт має бути у реєстрі застрахованих осіб

Якщо пацієнта немає у реєстрі застрахованих осіб, то оформити електронний лікарняний не вийде, — каже заступник начальника управління Фонду соціального страхування в області Григорій Стахів. З його слів, поки запровадження було у тестовому режимі за електронними лікарняними в області заплатили 3, 3 мільйони гривень.

З липня 2021 у медзакладах тривав перехідний період. За цей час на Волині видали понад 2 тисячі електронних листків непрацездатності, – це майже 15 відсотків від усіх лікарняних, — розповів Суспільному заступник начальника управління Фонду соціального страхування Григорій Стахів.

Що відомо

  • З 1 жовтня в Україні видають лише електроні листки непрацездатності. Всі необхідні дані автоматично передаватимуться до Пенсійного фонду та роботодавцям.
  • В амбулаторіях, поліклініках і лікарнях Луцької громади електронні лікарняні запровадили 12-го серпня.
  • Тестовий запуск електронного лікарняного в Україні планувався з літа 2020 року. Пізніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що електронні лікарняні запрацюють з 2021 року.

Leave a Comment