Волинь Новини

Віра, Надія, Любов: історія та прикмети свята

Щороку, 30 вересня, православні християни відзначають День пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. Також вітають з Днем ангела жінок з іменами Віра, Любов, Надія і Софія.

Про це пише ВолиньUA.

ІСТОРІЯ СВЯТА

У другому столітті в Римі, під час правління імператора Адріана, жила благочестива вдова Софія, яка виховувала трьох доньок: Віру, Надію і Любов. Християнка виховувала дітей в любові до Бога.

Оскільки в Римі християнство не віталося, то імператор швидко дізнався про Софію та її дочок. Матір і її дітей 12, 10 і 9 років примушували зректися Христа, але вони були непохитні. Віру, Надію і Любов піддали жорстким тортурам, а Софію змушували дивитися на це.

Коли і це не дало результату, Адріан звелів публічно стратити дівчаток. Софія поховала своїх дітей, як належить за християнським звичаєм, і три дні залишалася біля їхніх могил, поки Бог не прийняв і її душу на небеса. Мощі святих мучениць з 777 року спочивають в Ельзасі, Франція, в церкві Ешо.

ТРАДИЦІЇ ТА ЗВИЧАЇ

Основна традиція цього свята – гучний жіночий плач вранці. Вважається, якщо жінка поплаче, то це відлякає всі біди, прикрощі та напасті від неї самої та її сім’ї. Заміжнім жінкам в цей день потрібно поставити в церкві дві свічки біля ікони Ісуса Христа і ще одну – вночі в коровай і 40 раз прочитати слова про спокій. На ранок коровай слід розділити між усіма членами сім’ї. Завдяки цьому обряду в будинок прийде спокій і затишок.

У церкві потрібно помолитися біля ікони трьох великомучениць, попросити віри, сили, здоров’я, любові, благополуччя. У ікони Софії просять здоров’я дітям і жінкам, а також зачаття дитини.

ПРИКМЕТИ

30 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем.

Весілля, заручини 30 вересня не проводять — погана прикмета.

Жінкам не варто сьогодні займатися домашніми справами.

Народні прикмети говорять, що в цей день завжди холодно і дощитиме.

Після Віри, Надії, Любові починаються перші заморозки.

Якщо журавлі полетять у цей день, то на Покров буде мороз, а ні, то зима буде пізніше.

Якщо в цей день пішов дощ, буде рання весна.

ЗАБОРОНИ

Народна пам’ять зібрала кілька заборон, пов’язаних з днем християнських мучениць. Так, призначати заручини або вінчання на 30 вересня – погана прикмета. Згідно до неї, на «бабські іменини» сватаються, а на Покрову – весілля грають.

Крім того, в цей день жінкам не можна займатися домашніми справами.

Leave a Comment