Волинь Новини

20 років світязька ікона творить дива – зцілює людей

Диво Господнє сталося 27 вересня 2001 року у старовинному Петро-Павлівському храмі у селі Світязь Шацького району. Коли після літургії для поклоніння опустили ікону Почаївської Божої Матері, прихожани побачили за склом кра­пельки мира, які спадали від лиця Божої Матері, Ісуса Христа. Згодом єпархіальна комісія засвідчила це чудо. Тепер мироточивий образ завішений дарунками людей, які зцілилися від безпліддя, душевних мук і навіть раку.

Про це пише Вісник+К. 

До храму привозять вимолених діток

Після того, як сталося диво мироточення, поряд з церквою почали будівництво чоловічого монастиря. А раніше на цьому місці була дерев’яна церква, яка згоріла від недопаленої свічки. Новий храм постав тут 1846 року. З тих часів у церкві зберігся іконостас і головна святиня – список ікони Почаївської Божої Матері. Саме біля неї тепер висить безліч золотих та срібних прикрас як подячні дарунки за зцілення від хвороб. В очі впадає великий хрест, оздоблений камінням – цю пожертву дав настоятель монастиря отець Арсеній. А найпершу підвіску для ікони приніс чоловік із сусіднього села після того, як образ замироточив.

– Він допомагав сусідці по господарству. Після того, як вона пригос­тила його обідом, став чути страшні голо­си, – згадує отець Арсеній. – Лікарі розводили руками, тож почувши, що у Світязі замироточила ікона, захотів помолитися тут. Коли приїхав до воріт храму, нечисті духи попередили: «Якщо переступиш поріг, то тут помреш». Чоловік поду­мав: «Коли вже помирати, то на святому місці». Ми опустили ікону на поклоніння і почали служити водосвятний молебень. Ви не повірите, як страждав цей чоловік! Він був весь мокрий від поту, від піни стояла калюжа, його кидало. Був та­кий знесилений, що сам не міг йти. До третьої години ночі мучився, а на ранок прокинувся здоровим.

Ікона Почаївської Божої Матері

Див зцілень від душевних мук, безпліддя і навіть раку у монастирі не записують у спеціальну книжку. Вдячні віряни розповідають монахам свої дивовижні історії. Більше ста подружніх пар завдяки заступництву Божої Матері змогли стати батьками – і вже зі своїми вимоленими дітками побували у монастирі.

– Жінка з Білорусі тут приймала як ліки миро, свячену воду, проскуру. І коли через декілька тижнів звернулася до лікарів, вони зди­вувалися: «Хто вас лікував?» Тому що той страшний діагноз не підтвердився, – розповідає монах Павло. – Сім років до світязького храму приїздить мешканець Ратного, у якого теж був рак, молиться – і хвороба відступила.

Немає такого дня, щоб перед іконою не служився водосвятний молебень. Монахи запевняють, за рік освячують тонни води – люди набирають її, п’ють і отримують благодатну допомогу.

Вилікувалися від пияцтва, наркоманії, сатанізму

Кожна ікона у світязькій святині має свою вражаючу історію. Приміром, є тут образ Чудотворця Миколая XVIII століття, який ще називають Простріли. Під час Другої світової війни німецькому солдату не сподобалася ця ікона, і він вистрілив у неї, а за кілька хвилин чоловіка вбили просто на порозі церкви. Сталося диво – куля пробила ризи, але не сам образ! Перша подяка – срібний хрест – біля лика Миколая з’явилася сто літ тому від священника, який тут служив.

– Інший образ, «Неупиваєма чаша», привіз до храму чоловік, який страждав від алкоголізму, – розповідає монах Павло. – Він лікувався, та марно. Уві сні йому явився цей образ і чоловік почув голос: «Знайди таку ікону і занеси у Світязь-монастир». Сон повторився вдруге. А втретє Божа Мати сказала: «Якщо не виконаєш мого прохання, помреш». Чоловік з Москви привіз цю ікону, подарував нашому храму – і зцілився. Почувши про цей випадок, люди моляться біля «Неупиваємої чаші», та невідомо, чи було ще подібне диво.

Тут зцілюються також від наркоманії та сатанізму. Розповідають монахи про дівчину з Києва, яка захопилася сектантством – і стала одержима злим духом. Сім’я не раз привозила хвору сюди. А згодом рідні разом приїхали відслужити подячний молебень. Хворі зцілюються біля ікон у світязькому храмі і за дива дякують Господу.

Олена ПАВЛЮК

Фото Наталії КРАВЧУК

Leave a Comment