Волинь Новини

У волинського онкоцентру забрали 17 мільйонів

У Волинського обласного медичного центру онкології Нацслужба здоров’я забрала 17 мільйонів гривень. Це ставить під загрозу купівлю ліків, розхідних матеріалів, а також ремонт обладнання. У працівників лишилась мінімальна зарплата без надбавок та премій,- повідомляє Перший.

Про це стало відомо у понеділок, 20 вересня, під час позачергової сесії Волинської обласної ради.

Директор онкоцентру Юрій Малімон повідомив, що у серпні установа отримала лист від НСЗУ, в якому йшлося про зменшення річного фінансування на 17 мільйонів гривень.

«Якщо досі у нас було 8,4 мільйона гривень на місяць, то тепер лишиться 4,7 мільйона. При цьому зарплатний фонд у нас без жодних надбавок і премій – близько 4 мільйонів гривень. Тобто цієї суми вистачить лише на зарплати і на харчування пацієнтів», – сказав очільник лікарні.

«Майже місяць ми не підписували оновлений договір, але не мали запасу грошей на виплату заробітної плати, тому врешті мусили це зробити. Обдзвонили інші онкоцентри – є ті, в кого забрали 20-40 мільйонів. Усім лишили лише на зарплату з невеликим хвостиком», – додав він.

За словами Юрія Малімона, поки ситуація некритична, бо на місяць є запас ліків та розхідних матеріалів. Але потім їх не буде за що купити. Заклад вже мусив попередити переможців тендеру, про те, що навряд чи зможе забрати товари. Також лікарня не має за що обслуговувати обладнання, а його поломки можуть коштувати сотні тисяч гривень.

«Очільники закладів піднялися, було вже дві наради з міністерством. Одне з пояснень НСЗУ – спад ковіду, хоча заразі кількість хворих лише росте. Друге пояснення – начебто рахували бюджети за показниками другого кварталу. Але за нашими підрахунками нам навпаки не додали грошей», – сказав директор онкоцентру.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад порадив Юрію Малімону планувати спільну поїздку до Міністерства охорони здоров’я, а також Нацслужби здоров’я: «17 мільйонів з обласного бюджету точно не буде де взяти. Ми мусимо готуватися до непростого опалювального сезону».

Leave a Comment