Волинь Новини

«Опалювальний сезон буде найважчим», – Ігор Поліщук

Депутати Луцької міської ради звернулися до президента України, голови Верховної Ради України та прем’єр-міністра України щодо недопущення підвищення ціни на природний газ та електроенергію.

Про це стало відомо під час засідання позачергової сесії Луцької міської ради 16 вересня, – повідомляє ІА Волинські новини.

Як проінформувала заступниця директора департаменту економічної політики Юлія Дацюк, всупереч масовому невдоволенню населення та численним зверненням від органів місцевого самоврядування, уряд та НАК «Нафтогаз України» регулярно підвищують тарифи на енергоносії та послуги з їх розподілу.

«Ріст цін на енергоносії відбувається в умовах падіння економіки, зниження доходів населення та росту безробіття, що фактично ставить українців на межу виживання, оскільки сприяє подорожчанню комунальних послуг та товарів першої необхідності. Лише за останній рік ціна на природний газ для населення зросла вдвічі та ушестеро для бюджетних установ, майже на 30% зросла ціна на електроенергію», – йдеться у зверненні.

Враховуючи, що в структурі тарифу на послуги з централізованого опалення 80% складають витрати на природний газ та електроенергію, за попередніми розрахунками очікується ріст тарифів на теплопостачання для населення на найближчий опалювальний період.

Зокрема, видатки на комунальні послуги для установ, що фінансуються з державного бюджету в Луцькій територіальній громаді зростуть на 82 мільйони гривень, які можна було б спрямувати на розвиток інфраструктури міста.

Цінова політика уряду поставила значну частину громадян перед вибором: купити продукти харчування чи заплатити за комунальні послуги.

Таким чином луцькі депутати вимагають у кабміну:

– розробити та запровадити механізм функціонування ринку енергоносіїв та комунальних послуг, який передбачатиме адекватне державне регулювання із врахуванням реальних можливостей громадян сплачувати їх вартість;

– запровадити мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги до завершення запровадженого карантину;

– наростити обсяги газу власного видобутку та спрямувати його на потреби українців по ціні видобування;

– затвердити прозору та відкриту для громадян методику формування цін на природний газ, розподіл природного газу та електроенергію;

– переглянути свої рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення;

– забезпечити відкритість діяльності нафто- і газовидобувної галузей.

Як зазначив Луцький міський голова Ігор Поліщук, для більшості українських міст цей опалювальний сезон буде найважчим за всю історію незалежності.

«Цей опалювальний сезон буде одним з найважчих для бізнесу. Я не уявляю, де підприємці братимуть кошти для оплати газу за такими цінами. В окремі дні вартість газу становить 30 гривень за метр кубічний. Сьогодні в критичній ситуації знаходимося і ми як орган місцевого самоврядування», – каже мер.

Він зауважив, що під час розподілу бюджету в липні 8 мільйонів гривень спрямували на енергоносії, із них 6 мільйонів – на газ та електроенергію і 2 мільйони – на електроенергію для освітлення міста.

Зі слів очільника міста, до кінця року міській раді потрібно знайти ще 27 мільйонів гривень для покриття витрат, пов’язаних зі зростанням вартості електроенергії, газу та його доставки.

«Сьогодні уряд ставить і український народ, і бізнес у дуже скрутне становище. Разом з тим, коли люди віддають за комунальні послуги з останні гроші і мають шалені заборгованості, а бізнес виживає з останнього, чистий дохід НАК «Нафтогаз України» за перший квартал 2021 року становить 12,6 мільярда гривень. Ці гроші йдуть на багатомільйонні премії голові правління та членам наглядової ради – особам, які не є громадянами України. Собівартість видобутку українського газу, якого вистачить на потреби населення, становить 3,5 гривні за метр кубічний. Куди дівається різниця? Тому сьогодні ми маємо чітко заявити про свою категоричну незгоду з тими речами, які відбуваються на ринку газу та електроенергії», – обурився міський голова.

Луцькі депутати підтримали звернення одноголосно.

Leave a Comment