Волинь Новини

Луцький пологовий будинок приймає породіль із COVID-19 без фінансування

Незважаючи на те, що Луцький клінічний пологовий будинок не отримує фінансування на лікування породіль із COVID-19 від держави та позбавлений контракту з НСЗУ, наказом управління охорони здоров’я Волинської ОДА медиків змушують приймати коронавірусних породіль, – повідомляє ІА Волинські новини.

Про це під час засідання позачергової сесії розповів керівник КП «Луцький міський клінічний пологовий будинок» Сергій Сябрук.

Очільник закладу наголосив, що колектив пологового будинку обурив непрофесійний та абсурдний наказ ОДА від 14 вересня 2021 року «Про забезпечення надання медичної допомоги та госпіталізацію вагітних з ГРВІ», який він, як очільник медустанови, фактично отримав о 17:44 15 вересня.

Лікар зазначив, що наказом від 20 березня 2020 КП «Луцький міський клінічний пологовий будинок» визнали госпітальною базою для надання допомоги хворим з COVID-19, а з квітня – закладом першої хвилі для надання допомоги таким пацієнтам. Окрім того, на пологовий будинок поклали обов’язок забезпечувати лікування новонароджених та породіль, хворих або з підозрою на коронавірусну інфекцію. Відповідно, КП «ЛМПБ» внесли до закладів першої хвилі.

«Під час пандемії COVID-19 ми надавали допомогу різним пацієнтам: звичайним, соматичним, але була категорія пацієнтів вагітних, у яких одночасно з наданням допомоги у лікуванні від COVID-19 потрібно було ще й приймати пологи. Виконати ці умови було дуже складно, але ми їх виконали і дуже якісно надавали допомогу. За весь рік у пологовому будинку пролікували 169 пацієнтів з COVID-19, у 43 із них відбулися пологи шляхом кесарського розтину. Перші місяці було працювати дуже складно через неможливість сформувати команду – люди боялися померти біля тих пацієнтів. Перша пацієнтка була дуже складна, але дитину ми врятували. Були пацієнтки із розривом матки, яка мала такий вигляд, наче у ній граната розірвалася. І, уявіть собі, багатогодинну операцію у «космічному» скафандрі, який до того ж запотіває. Ризикуючи заразитися і померти, медики рятували маму трьох дітей і новонародженого. Але, незважаючи на труднощі, мама і дитина поїхали додому живі та здорові», – ділиться розповіддю про нелегкі робочі будні Сергій Сябрук.

Утім, зі слів очільника пологового будинку, з 1 червня 2020 року він отримав наказ завершити лікування та прийом пацієнтів з COVID-19. Таким чином КП виключили з переліку та розформували спеціальні команди для надання допомоги хворим на COVID-19.

«Наказом від 12 серпня 2021 року закладом для надання допомоги вагітним з COVID-19 визначено ВОДТМО «Захисту материнства і дитинства». Натомість пологовий у цьому алгоритмі не згадують. Таким чином ми, працівники КП «Луцький клінічний пологовий будинок», вважаємо рішення, викладене у наказі від 14 вересня 2021 року щодо скерування транспортування вагітних з підозрою на COVID-19, непрофесійним та безпідставним. Оскільки пологовий будинок тепер не отримує фінансування на породіль із COVID-19, наполягаємо на скеруванні транспортування вагітних з підозрою або підтвердженим діагнозом на пологи у ВОДТМО «Захисту материнства і дитинства», – обурюється медик.

На це Луцький міський голова Ігор Поліщук відповів, що усі пам’ятають, як у червні 2021 року готувалося звернення від міської ради до МОЗ, Волинської ОДА та інших органів державної влади не виключати медичні заклади громади із переліку установ, які надають допомогу хворим із коронавірусною інфекцією.

«Це звернення стосувалося Луцької міської клінічної та Волинської обласної лікарень, а також нашого пологового будинку. Наше звернення розглянули, але пологовий будинок із переліку цих закладів виключили. У зв’язку з цим по ковідному пакету контракт з НСЗУ розірвали, а нашу бригаду, яка займалася наданням допомоги вагітним із COVID-19, розформували і повернули на звичні робочі місця. 14 вересня у МОЗ з’являється наказ щодо госпіталізації вагітних із COVID-19 у Луцький міський клінічний пологовий будинок. Яким чином нам це зробити, якщо наш заклад не має контракту з НСЗУ та відсутній у переліку закладів МОЗ, які надають допомогу коронавірусним хворим? До того ж у пологовому будинку відбулася оптимізація штату у зв’язку з тим, що велику кількість повноважень перебрав на себе перинатальний центр», – підтримав директора КП «Луцький міський клінічний пологовий будинок» мер.

Міський голова звернувся до начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА із проханням розібратися з неправомірним пунктом у наказі й усунути його.

«Ми не можемо почати виконувати цей протиправний наказ», – підкреслив очільник міста.

Leave a Comment