Волинь Новини

Луцький пологовий будинок не хоче приймати вагітних із COVID-19

У Луцькому клінічному пологовому будинку відмовляються приймати породіль з COVID-19, пояснюючи це відсутністю фінансування та контракту з НСЗУ. Натомість інші медичні заклади області, зокрема КЗ «Волинський обласний перинатальний центр», що входить до складу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства», надають допомогу пацієнтам із коронавірсною інфекцією. Утім, місць катастрофічно не вистачає, адже тут лише два бокси.

Про це розповіла у коментарі ІА Волинські Новини генеральна директорка КП «Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства», депутатка Волинської обласної ради, голова постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Ірина Горавська.

Нагадаємо, Луцький клінічний пологовий будинок відмовляється приймати породіль із коронавірусною інфекцією, бо, мовляв, не отримує фінансування та позбавлений контракту з НСЗУ. Про це під час засідання позачергової сесії міськради розповів керівник КП «Луцький міський клінічний пологовий будинок» Сергій Сябрук.

У відповідь на таку заяву очільника закладу Ірина Горавська наголосила, що будь-яка вагітна жінка, з COVID-19 чи ні, має право на медичну допомогу, незалежно від того, чи має лікарня преференції на обслуговування хворих з коронавірусною інфекцією.

«У кожному пологовому будинку має бути бокс, в якому надають допомогу інфекційним хворим. Тому, коли 2 червня 2021 року КП «Луцький клінічний пологовий будинок» виключили з переліку закладів, що надають допомогу ковідним хворим, ми (Волинський обласний перинатальний центр, – ВН) самі сказали, що готові приймати хворих на COVID-19, навіть не маючи пакета, бо вони, як ніхто, потребують допомоги», – каже керівниця медустанови.

З її слів, протягом літа 2021 року в перинатальному центрі надали допомогу дев’яти пацієнткам із COVID-19.

«До цього часу нам вистачало двох спеціалізованих боксів для надання допомоги інфекційним хворим, наявним у закладі. Бо випадки зараження коронавірусом вагітних були поодинокими. Але лише за два тижні вересня таких пацієнток у нас стало шість. Відповідно, постало питання, що нам не вистачає приміщень для надання безперервної допомоги породіллям із COVID-19, якщо це постійний потік. Тому ми звернулися до управління охорони здоров’я із проханням розробити спеціальні маршрути для пацієнтів із коронавірусом», – каже Ірина Горавська.

Лікарка зазначила, що у Волинському обласному перинатальному центрі й надалі обслуговуватимуть вагітних із COVID-19 у випадку, якщо їм загрожують дочасні пологи або жінка має надскладну патологію.

«Ті ж пацієнтки із коронавірусом, які не мають акушерської патології, мають обслуговуватись в інших закладах, бо ми технічно їх не можемо обслуговувати. Ми так само, як і пологовий будинок, не маємо спеціального пакета від НСЗУ і не маємо доплат, але у жодному разі не відмовляємось від ковідних пацієнтів, нам просто бракує місця. А відмову лікувати вагітних із COVID-19 можна розцінювати як порушення присяги лікаря», – обурюється очільниця медустанови. Слова очільниці підтверджує і медперсонал, який працює з ковідними хворими без жодних доплат.

Водночас заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук зазначила, що КП «Волинський обласний перинатальний центр» входить до cкладу КП «Волинське обласнe територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства».

І враховуючи те, що у весняний та літній періоди рівень захворюваності на COVID-19 знизився, то й, відповідно, зменшили кількість медичних закладів, що надають допомогу коронавірусним пацієнтам.

Зі слів посадовиці, станом на сьогодні на Волині визначили сім закладів, що приймають на стаціонарне лікування пацієнтів із COVID-19: Волинська обласна клінічна та інфекційна лікарні, Луцька міська клінічна лікарня, Ковельське ТМО, Володимир-Волинське ТМО, а також Любомльська й Камінь-Каширська лікарні. Ці заклади приймають усіх пацієнтів із COVID-19, у тому числі й вагітних. Натомість для надання акушерської допомоги ковідним пацієнтам нині спеціального пакета медичних послуг, який оплачує держава, немає.

«За ретроспективним аналізом до вересня 2021 року було не надто багато таких пацієнтів. Для того, щоб у НСЗУ оплачували пакет, на одну бригаду має припадати не менше 20 пацієнтів. Таких бригад мінімум має бути чотири. Виходить, що для того, аби отримати пакет, у закладі має одночасно перебувати 80 хворих з коронавірусом. Слава Богу, такої кількості вагітних не було. Саме тому в управлінні охорони здоров’я ухвалили рішення надавати медичну допомогу вагітним з COVID-19 в усіх спеціалізованих медичних закладах області. Натомість акушерську допомогу таким хворим надають за місцем проживання», – пояснює Людмила Тимощук.

Саме тому, з її слів, в управлінні охорони здоров’я Волинської ОДА розробили маршрут для вагітних із коронавірусом.

Наприклад, на ранніх термінах вагітності такі пацієнтки лікуються у соматичних медичних закладах для хворих із COVID-19, коли є акушерська патологія – породіллям надають допомогу в Луцькому клінічному пологовому будинку, а якщо є загроза дочасних пологів чи тяжка патологія вагітності – у Волинському обласному перинатальному центрі. Це стосується пацієнтів з Луцька та району.

Вагітним із інших областей та районів області, у яких немає гострих акушерських патологій та які хворіють на коронавірусну інфекцію, по допомогу треба звертатися у лікарні за місцем проживання.

«Ми довго думали і довго терпіли, поки не дійшло до крайнощів. Уявіть собі, ми виписували хвору вагітну жінку додому, бо до нас прибували більш важкі породіллі, у той час як у Луцькому клінічному пологовому будинку за наявності таких ресурсів і великої кількості боксів протягом літа не прийняли жодної пацієнтки з COVID-19. Тому 16 вересня ми знову збираємося в управлінні охорони здоров’я, запросимо директора пологового будинку Сергія Сябрука, і вкотре будемо намагатись домовитися», – каже медичний директор з акушерства і гінекології КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Роман Савка.

 

Leave a Comment