Волинь Новини

На Волині запровадили карантин через поширення небезпечного шкідника

Як стало відомо, у місті Рожище, Боратинській і Городищенській громадах запровадили карантин через нашестя гусені американського білого метелика.

Наразі розвивається гусінь другого покоління, яка більш численна та шкодочинна, повідомила Суспільному  начальниця відділу карантину Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова.

З її слів, в області гусінь розвивається у двох поколіннях: перше – в травні, друге з’являється наприкінці липня – на початку серпня.

Ірина Хайдукова говорить, що хоч і виявляють гусені менше, ніж у попередні роки, проте карантинний організм розвивається дуже швидко та не має природних ворогів.

«Один метелик дає 500 яєць, то уявіть, в якій геометричній прогресії йде розвиток цього карантинного організму, а ще якщо врахувати, що у нього немає природних ворогів, які можуть його знищити, то це може бути надзвичайно проблематично», – зазначила начальниця відділу карантину.

Фахівці Держпродспоживслужби, говорить Ірина Хайдукова, виїжджають на території, про які повідомляють місцеві жителі, відбирають зразки шкідників та повідомляють про результати адміністрації територіальних громад.

«Вони (адміністрації громад) приймають рішення, яким саме чином будуть здійснювати локалізацію цього карантинного організму», – каже посадовиця.

До слова, нашестя гусені на деревах з початком осені помітив житель села Гірка Полонка Луцької громади Олексій Савчук. Чоловік розповів, що гусінь є на сливі, горіху, черешні, яблуні та інших деревах.

«Влітку були невеликі осередки, а зараз на все перекидається. Здивований, що гусінь їсть навіть горіх. Листя горіха дає такий запах, що навіть муха не сідає, а то видно не боїться нічого», – зазначив чоловік.

Пошкоджені кущі смородини, які їсть гусінь, помітила цього року жителька Рожища Євгенія Ковтонюк. Зі слів пенсіонерки, шкідників знешкоджує ручним способом.

«Фізично знімаю, бо жодні хімікати нічого не помагають: беру здираю і давлю її. Того року такого не було. Цього року вона пожирає все», – розповіла жінка.

На боротьбу зі шкідником та озеленення з бюджету Рожищенської громади цьогоріч виділили орієнтовно 100 тисяч гривень, – повідомив телефоном голова ТГ В’ячеслав Поліщук.

«В літній період, коли перший льот (гусені), ми не використовували нічого, бо не було такого масового. По підприємствах та організаціях, то рішення покладається на керівників», – каже голова громади.

Жителі приватного сектору, додав В’ячеслав Поліщук, повинні боротися зі шкідником самостійно.

Вперше американський білий метелик на Волині з’явився в Рожищі у 2019 році. Шкідник пошкодив шовковицю, клен, горіх, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та інші дерева.

У липні 2020 року чотири села Боратинської громади – Мстишин, Лучиці, Коршовець і Вербаїв – опинилися на карантині через нашестя американського білого метелика.

Влітку 2021 року самшитова вогнівка (гусінь) вразила кущі самшиту в Луцьку на транспортній розв’язці проспекту Василя Мойсея, на вулиці Лесі Українки та на території ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Меморіал».

Leave a Comment