Волинь Новини

Мітинг проти смітників: лучани не хочуть звалища відходів біля своїх будинків. ВІДЕО

Мешканці вулиці Гулака-Артемовського забили на сполох: до їх і без того стихійного сміттєзвалища посеред вулиці хочуть додати ще з десяток баків. Зокрема сусіди з новобудови взялися облаштовувати майданчик для відходів на їх території. Лучани категорично проти цього, бо ж тоді, кажуть, вулиця перетвориться на суцільний смітник.

Центральна частина міста, вулиця Гулака Артемовського, поблизу пологовий будинок, дитсадочки та чимало житлових будинків. І просто посеред вулиці при дорозі – вісім сміттєвих баків, з яких утворилося вже просто стихійне сміттєзвалище, пише 12 канал.

Уже кілька років місцеві мешканці потерпають від цього безладу і постійного смороду. Кажуть, баки надто близько розташовані до будинків, тож як тільки пригріє сонце – тут страшний сморід.

А нещодавно поблизу цих смітників почали доставляти нові металеві конструкції. Жителі будинків довідалися, що це для сусідньої новобудови. І невдовзі на цьому місці з’явиться ще 12 сміттєвих баків. Після такої звістки, розповідають лучани, терпець увірвався, тож взялися мітингувати.

Голова сусіднього ОСББ Тетяна пояснює: для новобудов смітники виділяють забудовники. Вони ж попередньо й погоджують з органами місцевого самоврядування, де їм місце.

«Затверджений генеральний план, де позначено, що наш майданчик для побутових відходів має знаходитися там, де зараз стоять тих вісім смітників. Тобто житлово-комунальне господарство визначило місце розташування наших сміттєвих баків у тому місці, де вже стоять… Я просто є як організатор і контролер, бо мені потрібно отримати від забудовника сміттєві баки в правильному місці», – пояснила голова ОСББ.

Мешканці Гулака Артемовського вже й підготували звернення до міського голови. Просять не встановлювати нові смітники і дати лад вже існуючим.

«Можна їх поставити ось там біля досів, там є хороша територія, де немає вікон людських і далеко від будинків і там пусте місце. Під нашими вікнами я не дозволю, щоб отут таке було і щоб мої люди страждали від цього», – пропонує голова ОСББ 14-А Тетяна.

У Луцькраді пояснюють: представники будівельної компанії дійсно зверталися по дозвіл.

«Офіційно департамент ЖКГ виїжджав на місце, зробили обстеження, дали їм офіційну відмову. Пропонували їм встановити смітники на своїй же території  згідно із планом забудови, при здачі будинку, який було сформовано», – розповів начальник відділу санітарного нагляду департаменту ЖКГ Луцькради Іван Козак.

Тож поблизу існуючого майданчика для відходів ніяких додаткових баків не встановлять, запевняє чиновник. Щодо бажання лучан розділити смітники по території – це можливо. Мешканцям будинку потрібно звернутися в департамент ЖКГ, аби на місце виїхали фахівці, які це питання і вирішать.

Leave a Comment