Важливо Новини

Більшості шкіл України знову загрожує перехід в онлайн

Звісно, є школи, де вакциновано 70% і навіть 100% учителів. Але в середньому їх менше 30%. Це не відповідає постанові Кабміну

Це вже вдруге навчальний рік починається в умовах епідемії COVID-19. І батьки, і вчителі з острахом чекають, чи не доведеться знову закривати школи і повертатися до дистанційного навчання. Минулорічне закриття шкіл безперечно призвело до погіршення результатів навчання, а також до збільшення нерівності: дітям із сімей з кращим соціально-економічним станом підтримували батьки більше, коли школи були закриті, йдеться у заяві Світового банку.

На щастя, на відміну від минулого року людство вже має інструмент для стримування епідемії – вакцинацію. Перед початком навчання Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким школа не переходитиме на дистанційне навчання у разі погіршення епідситуації, якщо 80% учителів буде вакциновано.

Укрінформ дізнавався, які наразі  тенденції з охоплення вакцинацією у школах.

Захистити дітей щитом з вакцинованих людей

Для початку нагадаємо, що в регіонах, які будуть на зеленому рівні епіднебезпеки, школи працюватимуть у звичайному режимі. А вимога про 80% вакцинованих педпрацівників у закладі освіти діятиме, якщо область опиниться у жовтій, помаранчевій, або червоній зонах епіднебезпеки. Такі правила регулюються постановою №1236 від 9 грудня 2020 року, зміни до якої Кабмін ухвалив 28 липня.

Така вимога підняла шквал обговорень, а подекуди, навіть обурення в середовищі учителів. Вона нерідко трактується як недопуск учителя без вакцинації до роботи. Але у Мінохорони здоров’я наполягають, що вакцинація педагогічних працівників від коронавірусу в Україні є добровільною і безоплатною, і йдеться лише про принцип роботи школи – очний чи дистанційний – у разі недосягнення необхідного рівня вакцинації педколективу.

«Постанова Кабінету Міністрів чітко регламентує, в яких випадках може працювати заклад чи не може… Наразі в Міністерстві не розглядається будь-який примусовий елемент або щеплення будь-яких груп населення», – сказав речник Міністерства охорони здоров’я Роман Борщ.

Під час обговорення часто ставиться запитання: чому взагалі вводиться така вимога, адже вакцинована людина теж може заразитися і поширювати інфекцію.  На противагу цьому аргументу нещодавно з’явилися результати дослідження Імперського медичного коледжу Великої Британії. Встановлено, що повністю вакциновані люди мали приблизно на 50-60% знижений ризик зараження, включно з безсимптомним перебігом. Крім того, аналіз результатів ПЛР-тестів також засвідчив, що люди, які пройшли повний курс вакцинації, з меншою ймовірністю можуть передавати вірус, ніж невакциновані.

Власне, такої політики у сфері освіти дотримується не лише Україна. Головний інфекціоніст США доктор Ентоні Фаучі заявив, що вкрай важливо оточити дітей вакцинованими людьми в масках в школах та інших місцях, поки не будуть схвалені вакцини для них. «Оточіть їх людьми, які можуть вакцинуватися, – вчителями, співробітниками шкіл. Зробіть їм щеплення. Захистить дітей щитом з вакцинованих людей», – сказав він в інтерв’ю NBC, додавши, що дитячі лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19.

Вакцинацію шкільного персоналу в США підтримує і президентка Американської федерації вчителів Ренді Вайнгартен. Зважаючи на зростання захворюваності серед дітей, вона заявила, що вакцинація від COVID-19 повинна стати обов’язковою для американських вчителів, щоб захистити школярів, які ще занадто малі для щеплень. До речі, за даними Білого дому, станом на початок серпня майже 90% педагогів і шкільного персоналу у США були вакциновані.

Загалом по Україні вакциновано менше 30% учителів

Ми поцікавилися конкретними цифрами з вакцинації освітян в регіонах України. Директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитро Черниш в коментарі Укрінформу розповів що загалом в Україні вакцинувалися 225 211 освітян, в той час як за даними статистики, в країні 801 010 працівників сфери освіти. Тобто усього 28,1%…

«За даними Електронної системи охорони здоров’я, ми бачимо, що найбільше освітян вакцинувалися двома дозами у Києві – 28641 людей, в той час як загалом у столиці – 72409 працівників у сфері освіти. Тобто 39,5%», – сказав Черниш.

Більша ніж загалом по Україні частка працівників освітніх закладів вакцинувалися на Львівщині – 22 161. В регіоні працює 59692 вихователів, вчителів і викладачів. Тобто це – 37,1%.

У трійці лідерів ще й Київська область, де  вакцинувалися 15622 з  32928 освітян. Це аж 47,4%.

А найменше працівників навчальних закладів щепилися у Луганській області – всього 880 осіб (7,4%): за даними статистики, в регіоні працює 11757 освітян, без урахування тимчасово окупованих територій. У аутсайдерах і Одеська область, де наразі один з найвищих показників захворюваності – там щеплено 5,6%.

Звісно, дані по кожній школі будуть відрізнятися: в якійсь може бути вакциновано 70% колективу, а десь – 10%. Але в цілому загальна тенденція показує, на який регіон потрібно звернути увагу, щоб збільшити там рівень охоплення вакцинацією педагогів або морально готуватися до того, що дистанційне навчання невідворотнє.

Батьки хотіли б знати, скільки вчителів вакциновано

Укрінформ поцікавився і у батьків школярів, чи відомо їм, яка частина педагогічного колективу вакцинована, зробивши невеличке опитування на фейсбук-сторінці «Батьки SOS». Батьки мають розуміти з одного боку, чи готуватися до дистанційного навчання, а з іншого – чи почуватимуться їхні діти у безпеці в шкільному середовищі. І схоже, що школи інформують батьків про охоплення вакцинацією учителів лише у тому разі, якщо вона на високому рівні.

Вероніка Х. з Вінниці: «Нас інформували – 72%».

Наталія Ш. з Києва пише: «Нам на батьківських зборах у кінці серпня повідомили, що 100% педагогічного колективу вакциновано».

Інна С. з Миколаєва: «Про рівень вакцинації наших вчителів не в курсі. Вважаю, це особиста справа кожного. За дітей з цього приводу не турбуюся. Відверто кажучи, мене більше хвилюють діти з моторошним кашлем, яких батьки відправляють в школу, ніж не вакциновані вчителі».

Наталія П. з Києва: «По нашій школі нічого не чула – хоча все-таки хотілося б розуміти, який відсоток вакциновано».

Євгенія Е. з Полтави: «Нам не повідомляли, чи вакциновані вчителі. Але мене турбує, оскільки в минулому році вчитель приходив на уроки з ознаками хвороби. Вважаю, що невакцинованих вчителів не можна допускати до занять з дітьми».

Олена Кириченко з Конотопа: «Інформували, що 80%. Старші класи в коридорах ходять в масках, персонал школи також. Я вважаю, що у нашій школі протиепідемічні заходи дотримано. Приємно здивована. Сама б скоріш відмовилася від щеплення».

Наталія Т. з Херсону: «Ні, не інформували. Але відсоток вакцинованих вчителів цікавить:  чи маємо 80% у разі оголошення карантину».

Сергій Горбачов
Сергій Горбачов

Для розуміння загальної картини, лиш коротко додамо, що в обговоренні траплялося багато коментарів про те, що вакцинація нібито порушує права учителів. У нещодавньому інтерв’ю освітній омбудсмен Сергій Горбачов прокоментував ситуацію, висловившись, що цілком підтримує обов’язковість вакцинації. «На мою думку, єдиною підставою для того, щоб не робити вакцинацію, є медичні протипоказання, інших аргументів не сприймаю. Вчитель, який вакцинувався проти Covid-19, дбає не лише про власний захист, а й про захист учнів та колег», – сказав він. Але додав, що як освітній омбудсмен захищатиме права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи, оскільки вакцинація вчителів, як і решти громадян, є добровільною.

При цьому просвітницьку роботу, яка ведеться серед учителів, Сергій Горбачов оцінив на гідному рівні. Він розповів, що педагогічним працівникам роз’яснюють, чому важливо вакцинуватися, чому вакцинація – найнадійніший інструмент захисту від Covid-19, як правильно вакцинуватися. Але він додав, що відповідальні органи постійно стикаються з хейтерством від антивакцинаторів, які поширюють фейки про «чіпування» вакцинами та інше.

Власне, це тема, яку можна довго обговорювати. Але насамкінець краще згадаємо про результати епідрозслідування одного випадку в США, коли невакцинований вчитель, який знімав маску в класі і читав вголос в одній з каліфорнійських шкіл, заразив 50% учнів класу. При чому – що ближче учні сиділи до вчителя – то більшим був ризик зараження. Звісно, учні теж можуть заразити учителя, тож вакцинація – це і про захист педагога теж, він постійно працює в зоні ризику, але про це чомусь противники вакцинації забувають.

 

Юлія Горбань, Київ, Укрінформ

Leave a Comment