Новини

З якого віку можна їздити на передньому сидінні автомобіля

Питання, актуальне у родинах з дітьми: “Тату, коли мені можна вже буде сідати спереду поряд з тобою?”. Відповідей може бути дві…

Як не дивно, прямої вказівки на вік особи, яка має право сидіти на передньому сидінні поряд з водієм, в Правилах дорожнього руху України немає. Щоб зрозуміти це, доводиться предметно вивчити кілька пунктів параграфу 21 “Перевезення пасажирів”.

На фото відразу декілька грубих порушень правил перевезення малюків. І справа не лише у вимогах ПДР, а й у загрозі життю

По-перше, у п. 21.11 ПДР йдеться, що дітей на зріст менших за 145 см в машині взагалі можна перевозити лише у дитячих утримуючих системах. Під такою системою Правила мають на увазі дитячі автокрісла та бустери.

По-друге, через кілька абзаців у п. 21.13 сказано, що “дитячі утримуючі системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду”. Таким чином зрозуміло, що спереду більш-менш дорослим дітям можна сидіти лише без автокрісла (бустера), а без нього в машині може їздити пасажир лише зростом від 145 см. Тут, щоправда, є одне зауваження: спереду все-таки можна їздити малюкам віком до трьох років, але в кріслі-колисці у положенні проти руху авто.

Чому потрібні крісла і бустери: тільки в дівчинки з навушниками правильно лежить горішня частина ременя, але нижня частина і в неї мала б бути нижче.

Тобто, станом на 2021 рік в Україні на передньому сидінні формально може їхати дитина від першого дня життя до трирічного віку (в автокріслі), а потім – по досягненні зросту 145 см і без прив’язки до віку (вже без дитячих пристосувань).

Щоправда, для 1 – 3 річних немовлят є умова: колиска має бути встановлена на цьому місці “спиною вперед”.

Нагадаємо, що дуже важливо пристібати маленького пасажира – незалежно, з автокріслом чи без – ретельно і з дотриманням усіх умов безпеки. Тобто вгорі ремінь має пролягати через плече і груди (а не через шию), а внизу – через тазову область (а не через живіт). Інакше у випадку нештатних ситуацій дитина отримає травми. Також не забувайте відключати праву передню подушку безпеки, коли везете немовля у колисці на передньому кріслі.

https://auto.24tv.ua/tag/porady_tag24

Leave a Comment