Новини

Українцям можуть заблокувати зв’язок, якщо не зареєструють сім-картку на паспорт: що потрібно знати

Як стало відомо, в Україні планують провести масову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку. Тобто «прив’язати» sim-картку до паспорта абонента. Власне, чимало абонентів й так це зробили, але наразі таких не більше ніж 10%. Таку пропозицію обговорюють у комітеті цифрової трансформації Верховної Ради.

Без ідентифікації телефону в майбутньому від мобільної мережі абонента мають відключити.

Зробити це не складно. До 2023 року з паспортом необхідно завітати до відділення оператора мобільного зв’язку.

За задумом, це зменшить кількість шахрайств, які відбуваються саме з використанням незареєстрованих sim-карток, а також унеможливить перевипуск карти абонента без його паспорту й особистого звернення.

До слова, виникає питання щодо дітей, які користування мобільними телефонами, ще не маючи власного паспорта. За попередньою інформацією мобільних операторів, на один паспорт можна зареєструвати кілька sim-карток.

Відтак номер телефону дитини можна прив’язати до паспорта одного з батьків.

Проте, навіть зараз чимало абонентів не хочуть надавати мобільним операторам своїх паспортних даних, навіть у разі підключення на контакт.

Також у комітеті обговорюють й питання захисту мобільних пристроїв. Так, Якщо хтось захоче змінити IMEI (International Mobile Equipment Identity), отримає штраф у розмірі 17 тис. грн. А за повторне порушення – два роки позбавлення волі, йдеться у матеріалі OBOZREVATEL.

Адже  найчастіше змінюють IMEI на вкрадених телефонах або на тих, які ввезли в Україну контрабандою.

За продаж телефону, який ввезли в країну незаконно, введуть штраф у розмірі 8,5 тис. грн, а за повторне порушення можуть позбавити волі на 2 роки.

За контрабанду смартфонів введуть штраф у 34 тис. грн (або позбавлення волі до трьох років). А за повторне порушення – до шести років.

У такий спосіб в Україні планують посилити боротьбу з контрабандою. Без сплати митних платежів в Україну ввозять телефони та іншу техніку на мільярди гривень.

За оцінками Ukraine Economic Outllook, у цьому році бюджет втратить через контрафакт 1 млрд доларів. Якщо контрафактні телефони відключати від мобільного зв’язку, це стане великим ударом по сірому ринку.

Крім того, це сприятиме зменшенню крадіжок смартфонів. Адже впровадивши обов’язкову реєстрацію, то вкраденим телефоном буде неможливо скористатися – його визначать по IMEI й відключать від зв’язку.

Втім не усі однаково підтримують впровадження змін. Заступник міністра з цифрової трансформації Олександр Шелест у коментарі OBOZREVATEL пояснив, якщо закон ухвалять у такому вигляді, це може спровокувати колапс. Мовляв, більшість українців від’єднають від мобільного зв’язку з 2023 року.

“На нашу думку, введення таких законодавчих вимог призведе до повного колапсу. Будь-які законодавчі ініціативи, які зачіпають приватне життя громадян, повинні бути добре продуманими та обґрунтованими”, – каже Олександр Шелест.

За даними міжнародної Асоціації GSM, майже 80 країн світу запустили або активно обговорювали реєстрацію передплачених sim-карток. Великобританія, Чехія, Румунія і Нова Зеландія розглядали обов’язкову реєстрацію передплачених sim-карток, але дійшли висновку про її неефективність ще на етапі проєкту.

Leave a Comment