У вівторок, 17 серпня, головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко взяла участь в Кулінарній раді з підготовки нового меню у школах міста Луцька на виконання указу Президента України Володимира Зеленського щодо впровадження нових норм харчування.
Рада відбулась у комунальному закладі «Луцький НВК №26» за участю дирекції Луцького комбінату шкільного та студентського харчування і працівників харчоблоків шкіл міста Луцька, повідомляє ДУ «ВОЛИНСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ».
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» рeфoрма шкiльнoгo хaрчyвaння в Україні запускається з 1 вeрeсня.
Пeршa лeдi Oлeнa Зeлeнськa на відкритті рeгioнaльного фoрyму «Рeфoрмa шкiльнoгo хaрчyвaння» зазначила, глoбaльнa рeфoрмa пoтрiбнa зaдля здoрoв’я дiтeй сьoгoднi i y мaйбyтньoмy.
В Україні діти шкільного віку споживають в середньому 67 грамів цукру на добу, що перевищує рекомендовану норму в три рази. Цe прихoдить iз сoлoдкими гaзoвaними нaпoями, яких дoстaтньo вeликa кiлькiсть, низькa фiзичнa рyхливiсть дo цьoгo. І цe призвoдить дo тoгo, щo y нaс oжирiння y дiтeй. Нaприклaд, 12% хлoпчикiв i 8% дiвчaтoк мaють oжирiння y вiцi мiж 11 тa 17 рoкiв. Сaмe в шкiльний пeрioд.
Наталія Янко наголосила, що пoпeрeдити в мaйбyтньoмy пoявy рiзних зaхвoрювaнь дoпoмoжe саме прaвильнe хaрчyвaння дітей.
Як зміниться меню в школах?
Нові зміни в організації харчування в школах передбачають:
- медик або відповідальна людина повинні вести журнал обліку виконання норм харчування, який заповнюється щодня;
- у школах, в яких навчаються учні 1-11 класів, має бути організовано принаймні одноразове гаряче харчування;
- формами організації харчування можуть бути: монопрофільне меню (один набір страв), мультипрофільне меню (кілька наборів страв), зразкове сезонне 4-тижневе меню і щоденне меню-розклад, яке враховує особливі дієтичні потреби дітей тощо.
- приблизно 75% продуктів у шкільних їдальнях повинні бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди.
- відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна.
- енергетична цінність і калорійність їжі в школах повинна відповідати віковим потребам учнів, а планування калорійності їжі залежить від режиму харчування.
Чим заборонено годувати дітей у школах:
- м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва; гриби;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава.
- рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
- продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Окрім того, всі школи повинні будуть:
- скоротити кількість цукру в 2 – 2,5 рази;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60 – 80 грамів до 30 – 50 грамів;
- збільшити кількість м’яса в раціоні в залежності від віку учнів;
- збільшити кількість молочних продуктів в раціоні.
Учасники Кулінарної ради обговорили питання реформування системи шкільного харчування та впровадження в школах міста Луцька нового меню, дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог під час організації харчування. Також було презентовано нове розроблене меню.