Волинь Новини

Лікар з Волині підписав скандальне звернення УПЦ МП

Прихильники УПЦ МП написали відкритий лист патріарху Варфоломію, у якому закликають його відкласти свій візит до України на День Незалежності. Серед тих, хто поставив підпис під листом, – відомий лікар з Волині Ростислав Валіхновський.

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ МП.

Хто ще підписав лист

Лист підписали також академік Академії економічних наук України Анатолій Пешко, академік Національної академії правових наук України Віталій Журавський, академік НАН України Петро Толочко, музикант та продюсер Олег Карамазов, президент медіа-холдингу «Новини» Єгор Бенкендорф, телепродюсер Юрій Молчанов.

Про що пишуть у листі

Прихильники УПЦ МП просять Константинопольського патріарха «переглянути своє рішення про відвідини України через загострення релігійного протистояння у зв’язку з визнанням ПЦУ».

«Із сумом констатуємо, що жоден з офіційних представників Української Православної Церкви, 24 серпня не братиме участь в тих урочистих заходах на честь Дня незалежності України, на яких очікується присутність Вашої Всесвятості. Чи не варто Вам переглянути такі свої плани? Адже, по-перше, згідно Конституції України, релігійні організації в нашій країні відокремлені від держави, а по-друге – наявні цілком обґрунтовані очікування, що Ваш приїзд на святкування Дня проголошення незалежності України може спричинити загострення релігійної ситуації», – закликали автори листа.

Вони підкреслили, що з наданням 6 січня 2019 року Томосу для ПЦУ «виважена і історично виправдана офіційна позиція Патріарха Варфоломія змінилася – підпис під Томосом, який мав на меті надати українським православним автокефалію, а насправді спричинив захоплення православних храмів представниками радикальних організацій, безкарного побиття священників, вірян».

«Чи не час Вам зупинитись на шляху нагнітання церковного протистояння в Україні і в світі, та перенести візит на більш сприятливий час, до Соборного рішення всіх розбіжностей, всією повнотою світового православ’я?» – закликали прихильники УПЦ МП.

Хто такий Ростислав Валіхновський

Ростислав Валіхновський – директор і засновник медичного центру «Клініка Доктора Валіхновського».

Народився у родині лікарів 24 лютого 1973 року. Його батько Любомир Валіхновський працює завідувачем хірургічного відділення Турійської лікарні, був депутатом Волиньради кількох скликань.

Ростислав Валіхновський у 1990 році закінчив з відзнакою школу №1 у Турійську на Волині, закінчив Тернопільський державний медичний інститут імені І. Я. Горбачевського. Після університету навчався у Канаді.

З 1997-го по 1998 рік навчався в інтернатурі за спеціальністю «Загальна хірургія» на базі Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О.О. Шалімова.

З 2005 по 2006 рік навчався в Інституті загальної та невідкладної хірургії Академії медичних наук України у Харкові.

У 2006 році захистив кандидатську дисертацію й отримав науковий ступінь кандидата медичних наук за спеціальністю «Хірургія».

У 1998 році заснував медичну клініку «Valikhnovski Surgery Institute».

У 2004-му Валіхновського відібрали до команди лікарів, які рятували Віктора Ющенка після його отруєння діоксином, після чого Ростислав став особистим лікарем тодішнього президента.

Із 2008-го по 2010 рік обіймав посаду заступника керівника Державного управління справами президента України.

З 2010 по 2012 рік – очолював управління медичного забезпечення з питань створення й впровадження системи «112» МНС України.

Із 2012 року керує медичним холдингом Valikhnovski M.D.

Виступає в ролі постійного експерта на телепрограмах «Поверніть мені красу» («1+1»), «Я соромлюсь свого тіла» («СТБ»), «Моє нове життя» та «Говорить Україна» («Україна»), «Стосується кожного» («Інтер»). Проводить консультації та операції учасникам згаданих проєктів.

Навчався у Київській духовній семінарії. 22 травня 2019 р. у Миколаївському соборі Свято-Покровського монастиря Ростислава Валіхновського висвятили у диякони.

19 серпня 2020 р. Ростислав Валіхновський став священником. З його слів, він відчув потребу служити церкві та зробити її максимально захищеною.

Що відомо про візит патріарха Варфоломія в Україну

Вселенський патріарх Варфоломій почне свій візит до України 21 серпня, повідомляє Православна церква України.

За повідомленням, зустріч патріарха і молитва з нагоди його приїзду відбудуться о 10-й ранку в Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві.

22 серпня о 9:00 на території Собору Святої Софії Київської відбудеться літургія, яку очолять двоє предстоятелів: Всесвятійший Вселенський Патріарх Варфоломій та Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, анонсують подію у ПЦУ.

Leave a Comment