Волинь Новини

У Луцьку відбувся мітинг. ФОТО

Біля Генерального Консульства Республіка Польща у Луцьку з вимогою захистити права українських трудових мігрантів 17 серпня відбувся мітинг.

Про це пише Район.Луцьк із посиланням на ІА «ВолиньПост».

 «Ведучий» мітингу Ростислав Турченко зауважив, що їздить на заробітки у Польщу, тому й долучився до мітингу, мета якого – привернути увагу представників ЄС, Польщі та громадськості України до ризиків монополізації сфери послуг з працевлаштування українців у Польщі.

 «Польський уряд вирішив зробити тендер на видачу робочих віз українцям в Польщі. За якихось дивних магічних обставин виграла тендер фірма, що запропонувала найвищі ставки. Коли одна компанія буде видавати візи в Польщу, то буде переслідувати свої цілі. Це безпосередньо веде до проявів корупції. Я, як і всі інші, які сьогодні прийшли, їжджу заробляти до Польщі, і буде не дуже приємно, коли я захочу поїхати на меблевий завод, а мені скажуть, що там немає вакансій, але є на заводі з небезпечними умовами праці. Люди будуть працювати на вакансіях, де не хочуть працювати поляки», – каже він.

Ростислав говорить, що йдеться про компанію «Personnel Service», власника якої польські ЗМІ пов‘язують із країною-агресором. Відтак, серед гасел на транспарантах учасників мітингу, – «Захистіть особисті дані трудових мігрантів».

Верша-павук для риболовлі зі знижкою!

Тепер риби можна ловити скільки хочеться!

Серед вимог учасників події – відміна тендеру щодо надання візових послуг та проведення нового, гарантування відсутності конфлікту інтересів в учасників нового конкурсу, збереження конкуренції на ринку посередництва з працевлаштування в Польщі, недопущення погіршення умов праці українців.

Своєю чергою, учасниця мітингу, лучанка Ольга Коханець каже, що більшість членів її родини працюють у Польщі. Вона розповіла про ситуацію, що трапилася на заробітках з її мамою: їй запропонували роботу та комфортні умови праці, коли вона приїхала, то все було навпаки, а із зарплати почали вираховувати гроші. Тож жінка звернулася в іншу фірму, завдяки якій отримала кращу роботу, де працює вже три роки.

 «Але вона мала вибір. Тепер же українців хочуть цього позбавити, підписавши законопроект про монополізацію віз для роботи в Польщі українським громадянам. Фактично не буде з чого обирати. Зараз понад 900 фірм видають дозволи на роботу. Ми хочемо, щоб нас почули і звернули увагу при прийнятті рішення», – сказала Ольга Коханець.

Мітингувальниця Олеся розповіла, що дізналася про подію від знайомих. Сама ж вона навчається в училищі №6.

«У мене мама їздить в Польщу, бо їй треба забезпечити четверо дітей. Така ситуація мене дуже турбує. Вона сьогодні не змогла особисто піти, бо працює», – зауважила дівчина.

Насамкінець до мітингарів вийшов один із консулів та прийняв звернення людей, пообіцявши відреагувати.

Leave a Comment