Новини

Міністр розповів, чи чекати на новий локдаун

Від моменту, коли в Україні був запроваджений перший карантин, минуло вже майже півтора року. Відтоді уряд неодноразово посилював та послаблював карантинні обмеження, реагуючи на зміну епідеміологічної ситуації у країні. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в ефірі Українського радіо розповів про нові карантинні обмеження, важливість вакцинування та медичну реформу.

Про ситуацію з COVID-19

Як зазначив міністр, людство наблизилося до перемоги над COVID-19, однак важливою умовою для цього є масова вакцинація від захворювання.

“Сьогодні ми маємо ефективні біологічні імунопрепарати — вакцини. Треба вставати, йти до найближчого пункту щеплення і вакцинуватися повним курсом. Зараз ми маємо чотири препарати на території України, які ефективно захищають після двократного щеплення від важкої і середньої тяжкості перебігу хвороб”, – розповів він.

Ляшко нагадав, що у світі з’являються новітні інноваційні препарати прямої дії, які дозволять лікувати захворювання.

“Сьогодні маємо 3 препарати на третій клінічній стадії досліджень. По двох препаратах Україна вже домовилася про пріоритетність доставки, й наприкінці осені – на початку зими чекає на них”, – зауважив посадовець.

Чи вистачить ресурсів на вакцинацію

Міністр запевнив, що українська система охорони здоров’я готова до напливу охочих щепитися від COVID-19. Зокрема, він зазначив, що МОЗ домовляється про відкриття центрів вакцинації на території однієї з мереж будівельних гіпермаркетів. За його словами, загалом йдеться про 76 таких магазинів.

При цьому Ляшко зазначив, що Україна вже виходить на європейський тренд за кількістю щоденних щеплень та вже перевищує світовий тренд.

“Сьогодні соціологічні дані показують, що 65% українців готові вакцинуватися. Інших ми будемо мотивувати, щоб кожен зробив свій вклад для подолання пандемії”, – зазначив посадовець.

За його словами, при цьому важливо поширювати об’єктивну та правдиву інформацію про щеплення.

“Антивакцинатори — фейкова сторона, яка поширює нічим не підкріплені домисли і змушує людей відмовлятися від вакцинації. Це — деструктивно і загрожує національній безпеці”, – наголосив Ляшко.

Міністр наголосив, що найкращою мотивацією для щеплення проти COVID-19 має бути піклування про власне здоров’я.

“Можливо, і в Україні будуть вводитися певні заохочення, але не ходіть і не шукайте їх. Турбуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх рідних та близьких людей”. Адже поки воно є, ми його не цінуємо, але коли втрачається — починаємо розуміти його цінність. Медики – не всесильні люди. Хоч вони — другі після Бога, але їм не все дано”, – зауважив Ляшко.

Коли чекати на нову хвилю пандемії

Міністр наголосив, що Україна цілком може запобігти новій хвилі COVID-19.

“Дотримуватися дистанції, носити маску, обробляти руки антисептиком, якщо відсутня вода. Ці правила допоможуть захиститися не лише від коронавірусу, а й від інших респіраторних захворювань і кишкової групи інфекцій. Ну і, звісно, вакцинуватися”, – пояснив Ляшко.

Він зауважив, що нині у понад 99% випадків хворобу діагностують у людей, які не вакцинувалися від COVID-19.

“Серед усіх, хто захворів, тільки 0,7% — люди, які були вакциновані, й тільки 0,4% потрапили до стаціонару, а не до реанімаційних відділень”, – наголосив посадовець.

Як зазначив міністр, при цьому уряд розглядає впровадження переваг для вакцинованого населення.

“В умовах карантину, коли всі закриватимуться, ми зможемо відкривати певні блага для вакцинованих. Тому потрібно провакцинуватися, створити колективний імунітет і забути про будь-які розподіли”, – пояснив він.

Чи буде новий локдаун

Віктор Ляшко зазначив, що нині Україна живе в умовах адаптивного карантину, коли існують чіткі індикатори, які дозволяють оцінити поточну епідемічну ситуацію.

“Від цих індикаторів залежить, який рівень небезпеки настає в конкретний період. Наразі країна перебуває на “зеленому” рівні епідемічної небезпеки, коли велика кількість обмежувальних протиепідемічних заходів не діє, а діють загальні правила профілактики коронавірусної хвороби й вимога носити захисні маски в громадському транспорті та громадських місцях”, – пояснив він.

За словами міністра, у разі, якщо спостерігатиметься зростання кількості випадків захворювання та шпиталізації, це спонукатиме уряд запроваджувати у регіонах відповідні рівні епідеміологічної небезпеки – “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”.

“Від цього залежатиме рівень або кількість обмежувальних протиепідемічних засобів, які вживатимуться на певній території”, – зауважив посадовець.

При цьому навіть у разі, якщо в регіоні буде оголошений “червоний” рівень небезпеки, а система охорони здоров’я відчуватиме навантаження через велику кількість випадків шпиталізації, уряд дозволить працювати окремим закладам. Зокрема, школи не закриватимуть, якщо колектив вчителів буде провакцинований більш ніж на 80%.

“Також, можливо, до шкіл додамо кінотеатри, музеї, інші масові заходи. Для нас, медиків, важливо не допустити колапсу системи охорони здоров’я. Також економіка країни не повинна впасти, бо від цього залежить фінансування зарплат медичних працівників, закупівлі препаратів тощо”, – пояснив Ляшко.

Про реформу охорони здоров’я

За словами міністра, нині головним завданням МОЗ є стабілізувати систему медичних гарантій.

“Збільшити ресурс, який виділяється на систему медичних гарантій, щоб люди розуміли: усі послуги в програмі медичної гарантії можна отримати безоплатно в найближчому закладі охорони здоров’я. Це стосується і сімейного лікаря, і екстреної медичної допомоги, і вторинного рівня, і спеціалізованої медичної допомоги”, – зазначив він.

Ляшко повідомив, що нині міністерство має всі можливості це зробити.

“Указ президента зобов’язав уряд видалити додатковий ресурс для програми медичної гарантії, який підніме зарплату медичному працівнику: медсестри до 13,5 тисяч гривень, лікаря — до 20 тисяч”, – пояснив посадовець.

За його словами, важливим є й будівництво нових лікарень.

“Це не значить, що всі лікарні будуватимуться з нуля. Проводитиметься реконструкція, модернізація, технічне переоснащення. На наступний рік ми плануємо одну обласну клінічну лікарню та одну обласну дитячу лікарню переоснастити до європейських вимог, які будуть комфортні однаково для пацієнта і для медпрацівника”, – зауважив Ляшко.

Він додав, що також МОЗ ставить за мету повністю задовольнити всю критичну потребу в автомобілях для екстреної медичної допомоги.

При цьому міністр розкритикував ідею закриття наявних медичних закладів чи скорочення медпрацівників.

“Ми повинні побудувати, реконструювати і технічно переоснастити лікарні. Люди з хворобами повинні прийти в нові лікарні. А далі ми побачимо чи треба розширювати сітку”, – розповів посадовець

Ляшко зауважив, що натомість слід підвищити зарплати медичним працівникам та створити нові комфортні умови в лікарнях з інноваційними технологіями лікування.

Leave a Comment