Новини

Спалах “Дельти” може бути найближчими тижнями: у Раді назвали області, які в зоні ризику

Причиною потенційного нового спалаху є розповсюдження штаму “Дельта”.

В Україні поступово погіршується епідеміологічна ситуація з коронавірусом і спалах хвороби може трапитись упродовж двох тижнів. У зоні ризику Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Житомирська, Закарпатська та Хмельницька області.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Facebook.

За його словами, наразі в Україні кількість хворих та госпіталізованих на відносно невисокому рівні. Але динаміка розповсюдження вірусу стрімко зростає. Спалах COVID-19, за даними фахівців, може статися наприкінці серпня – початку вересня.

“Головна причина спалаху – розповсюдження штаму “Дельта”. В Україні вже підтверджено приблизно 150 випадків. Останнє дослідження, проведене у Китаї, доводить: концентрація вірусу в крові інфікованої людини у разі штаму “Дельта” у тисячу разів більша, ніж китайським штамом. Тому у хворого значно більша ймовірність інфікувати інших людей”, – зауважив Радуцький.

Він нагадав, що “Дельта” має інші симптоми – лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, також фіксують випадки порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин і утворення гангрен. Знизити тяжкість перебігу і смерть може вакцинація від коронавірусу.

“Ймовірність тяжкого перебігу хвороби у разі зараження штамом “Дельта” значно вища для невакцинованих. Після щеплення людина переносить хворобу або безсимптомно, або у легкій формі”, – зазначив Михайло Радуцький.

Крім того, посадовець написав, що МОЗ робить усе можливе для того, щоб збільшувати темпи щеплення, але максимум зусиль мусить прикладати і влада на місцях. За його словами, “від наполегливості та системності роботи місцевої влади залежить, чи зможемо ми обігнати пандемію, чи вона обжене нас”.

Leave a Comment