Волинь Новини

Немає щеплення – немає роботи: чи можуть в Україні запровадити обов’язкову вакцинацію

Вакцинація від коронавірусу в Україні виключно добровільна, але влада може заохочувати громадян робити щеплення, щоб виробити колективний імунітет.

Таку позицію на Радіо НВ озвучив медичний юрист Олександр Гришаков, пише ІА Волинські Новин.

– Чи може місцева влада вводити обов’язкове щеплення чи не допускати людей на роботу, якщо щеплення немає?

– По-перше, поки що у нас вакцинація від коронавірусу добровільна. Зараз немає обов’язкових вимог до категорій працівників, які обов’язково повинні бути вакциновані. Якщо відбувається так, що роботодавець вводить якісь обмеження і встановлює, що це є обов’язковим, то це [рішення] є вже незаконним, оскільки роботодавець своїми внутрішніми актами обмежує людей, громадян у загальних правах. І тому в цьому випадку це є дійсно, з погляду права і закону, незаконним. Крім того, немає жодної постанови, жодного закону, який би чітко зобов’язував роботодавців вимагати від своїх працівників, щоби вони були вакциновані. Тому поки що дійсно з боку мерії міста Дніпра є фактично перебільшення, зловживання своїм службовим становищем і встановлення таких норм, які за своєю природою вже є незаконними та неправовими.

Раніше мер Дніпра Філатов пообіцяв вакцинованим містянам безкоштовний проїзд і знижки в кіно. А от співробітники міськради мають вакцинуватись або «за свої гроші щотижня надавати довідку про негативний ПЛР».

– Як юридично правильно оформити обмеження, щоб вони запрацювали в Україні?

– По-перше, крім того, що вводяться в мерії такі обмеження, вони ще вводять відповідні привілеї для осіб, які вакцинувалися. Поки що немає деталей, однак чисті привілеї можна вводити внутрішніми документами. Це можливо, оскільки це не є обмеженням, а відповідні категорії отримають додаткові пільги, тобто додаткові можливості. Однак, відповідно до Конституції України, в нас дійсно відбувається обмеження прав, тобто через зобов’язання вакцинуватися. У цьому випадку необхідно дочекатися закону або постанови Кабінету Міністрів, які би чітко встановлювали та зобов’язували роботодавців встановлювати і вимагати від своїх працівників відповідного вакцинування, і зобов’язання щодо людей, громадян України вакцинуватися в обов’язковому порядку. Поки що немає закону…

– А чи є шанс, що такий закон з’явиться? Наскільки це ймовірно, і наскільки це буде не порушенням прав людини?

– Я не знаю, з’явиться він чи не з’явиться. Я знаю одне, що є норма міжнародного права. Міжнародний документ чітко визначає обсяг прав, свобод, гарантій громадян, взагалі людей. Україна також ратифікувала [документ], тобто визнала, як один з обов’язкових принципових. Там визначається наступне правило і принцип. Принципи та права суспільства ставляться вище, аніж конкретної людини, відповідальної людини, індивіда.

Leave a Comment