Новини

Невакциновані будуть сидіти вдома? Як і коли в Україні хочуть посилити карантин

В Україні восени очікується нова хвиля коронавірусу, на тлі цього дедалі частіше звучать заяви про посилення карантину. Найімовірніше, обмеження стосуватимуться не всіх, а тільки тих громадян, які не пройшли вакцинацію.

Наскільки можливий новий локдаун і чого українцям чекати від епідемії COVID-19 у найближчому майбутньому, – пише OBOZREVATEL.

Яка ситуація з коронавірусом в Україні зараз?

COVID-статистика в нашій країні потроху погіршується – кількість нових випадків в останні дні доходила до тисячі. Крім того, зростає й кількість інфікованих штамом Дельта. Так, днями в Миколаєві виявили відразу чотири випадки захворювання небезпечною мутацією.

Як зазначають ЗМІ, в обласній інфекційній лікарні Харкова палати вже переповнені, кількість хворих зростає щодня. А через мутації вірусу дедалі частіше доводиться рятувати тих, кому немає і 30 років.

Статистика коронавірусу за останні дні

Головний санітарний лікар Ігор Кузін

“Ми зараз дійсно бачимо, що в нас є певна кількість регіонів, які викликають занепокоєння з того погляду, що на рівні деяких ОТГ або районів цих областей фіксуються такі спалахи або кластери захворювання. Тому ці цифри, які зараз оприлюднені (прогноз НАН – Ред.), – це фактично вплив цих районів, які зараз вражені. Це райони Донецької і Луганської, Харківської та Львівської областей”, – сказав санлікар.

недавно зазначив, що саме Дельта-штам стане причиною нової хвилі захворюваності восени. Відповідно до одного з прогнозів, кількість хворих може на третину перевищити торішні максимальні показники. Не варто забувати і про сезонні вірусні захворювання – грип, ГРВІ, парагрип.

Передбачають рекордний сплеск захворюваності й епідеміологи. За оцінками Андрія Александріна, вже зараз у країні спостерігається зростання захворюваності, що свідчить про наближення нової хвилі. “Протягом останніх днів ми вже побачили досить швидке зростання. Точніше, не зростання, а фіксацію – те, що нам почали показувати”, – зауважив медик.

У цьому контексті він підкреслив, що “за останні півтора місяця ми бачили певну маніпуляцію з боку МОЗ, коли вони занижували кількість вперше зареєстрованих випадків COVID-19 і водночас ми побачили статистичний нонсенс, коли кількість госпіталізованих у нас перевищувала кількість вперше виявлених”.

За прогнозами Александріна, найгірший із можливих сценаріїв – сценарій Росії, де за охоплення вакцинацією населення на рівні 12% і вкрай низького відсотка вакцинації груп ризику “ми бачимо практично щоденні рекорди з госпіталізації і смертності”.

Чи варто чекати жорсткого карантину?

Поки що офіційних заяв з приводу нового карантину МОЗ або Кабмін не робили. Однак окремі політики і чиновники попереджають: новому локдауну бути. “Чинний до 31 серпня карантин буде продовжено. На скільки саме – не знаю”, – недавно сказав Кузін.

Які обмеження введуть – теж поки незрозуміло. Але, найімовірніше, карантин буде стосуватися лише громадян, які не пройшли вакцинацію.

“Йдеться про використання внутрішнього “ковідного” сертифіката. Це електронний документ, який ви зможете згенерувати в застосунку Дія. Завдяки йому в нас вийде зменшити навантаження на економіку, не піддаючи ризику громадян”, – зауважив санлікар.

Таку саму інформацію підтвердив і глава парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький. За його словами, нові обмеження будуть впроваджувати тільки для невакцинованих громадян.

“МОЗ уже анонсувало, що в разі погіршення епідеміологічної ситуації працювати будуть школи, де вакциновано не менш ніж 80% вчителів. На мою думку, аналогічні обмеження логічно ввести для транспортників, підприємств громадського харчування і комерційних або комунальних структур, співробітники яких безпосередньо контактують із населенням”, – заявив він.

Радуцький додав, що “тепер кожен вирішує сам – дозвілля і повноцінна робота або вимушені обмеження на час чергової хвилі коронавірусу”.

Leave a Comment